IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разобличилият UBS в съдействие за данъчни измами взе рекордните 104 млн. долара

Сумата може да съблазни други информатори да предоставят ценни данни, надяват се от американската данъчна служба

10:50 | 12.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Брадли Биркенфелд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Брадли Биркенфелд. Снимка: Ройтерс

Американецът, чиито показания доведоха до пробив в разследването на швейцарската банка UBS AG за укриване на недекларирани доходи на негови сънародници, получи рекордните 104 млн. долара като награда от Службата за вътрешни приходи на САЩ, съобщи Ройтерс.

Според агенцията това може да съблазни и други информатори на свой ред да предоставят ценни данни.

Брадли Биркенфелд бе пуснат от затвора през миналия месец и сега е под домашен арест в Ню Хемпшър в имение на свой приятел, където работи в градината и подпомага други дейности, включващи ръчен труд, съобщиха неговите адвокати на пресконференция. Ако за изчисление се приеме основата от 44 млн. долара, след като бъдат платени федералните данъци и законовите такси, Биркенфелд е спечелил по 46 000 долара за всеки ден, прекаран в затвора.

В случая, разтърсил из основи швейцарската банкова система, през 2009 г. UBS сключи споразумение и плати общо 780 млн. долара глоби, лихви и обезщетения, за да бъдат оттеглени обвиненията, че е помогнала на хиляди заможни американци да укрият милиарди долари в тайни швейцарски банкови сметки. Американските власти продължават да разследват 11 швейцарски банки по същите подозрения.

Биркенфелд е бил запознат с вътрешните дела на UBS и издаде много тайни за сделките на бившите си работодатели с американските им клиенти.

Той обаче бе осъден на затвор, след като правителството на САЩ обяви, че е укрил друга информация. Изобличителят прекара 30 месеца зад решетките и трябва да бъде освободен от домашния арест в края на ноември. Според адвокатите му той продължава да оказва съдействие на данъчните власти в разследванията им.

Сумата, платена от Службата за вътрешни приходи на клиента им, е „най-голямата награда за разобличител, платена на една личност“, добавиха те. През октомври 2010 г. мениджър по качеството в GlaxoSmithKline Plc получи 96 млн. долара за разкриване на производствени дефекти в неин завод в Пуерто Рико, а компанията плати 750 млн. долара за оттегляне на обвиненията срещу нея.

Съобщението за наградата идва в момент, когато американските и европейските власти разследват множество случаи за избягване на плащането на данъци от страна на поданици на съответните държави със сметки в швейцарски банки.

През 2010 г. UBS се съгласи да разкрие имената на 4 450 свои американски клиенти на властите в САЩ. Швейцария се опитва да постигне законово споразумение, за да изтрие петното от своя финансов бранш.

Според адвокатите на Биркенфелд информацията, която той е предоставил, е довела до данъчни постъпления от 5 млрд. долара, платени от „големи банки и заможни личности, опитали се да избегнат плащането на своя справедлив дял“.

През миналата година обаче случаите на предоставяне на нова информация са намалели, а Службата за вътрешни приходи е набрала едва 48 млн. долара като данъчни приходи вследствие на подобни разкрития при 464 млн. долара през финансовата 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още