IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Exxon Mobil е фаворит за поста държавен секретар на САЩ

Рекс Тилърсън е от най-яростните критици на санкциите срещу Русия

10:00 | 10.12.16 г.
<p>
	Рекс Тилърсън.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Exxon Mobil Corp - Рекс Тилърсън, е фаворитът на новоизбрания президент президент на САЩ Доналд Тръмп за поста държавен секретар, предава Ройтерс, като се позовава на информация от преходната администрация на Тръмп.

Тръмп и Тилърсън са разговаряли във вторник и вероятно ще проведат нова среща през почивните дни.

Тилърсън е изместил републиканският кандидат за президент в изборите през 2012 г. Мит Ромни, който се е срещал с Тръмп два пъти. Името на Ромни обаче се спряга и за други постове в администрацията на новия американски президент.

Информационната агенция припомня, че Exxon Mobil има тесни връзки с Русия. Компанията подписа през 2011 г. сделка с руския гигант „Роснефт“ за съвместно проучване за добив на нефт. Оттогава компаниите са създали около десетина съвместни дружества за проекти в Русия.

През 2013 г. руският президент Владимир Путин удостои Тилърсън с Ордена на приятелството.

Компанията обаче плати скъпо заради санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим през 2014 г. Exxon претърпя загуби от над 1 млрд. долара, след като се отказа от няколко проекта.

Тилърсън е и един от най-яростните критици на режима на санкции срещу Русия.

Рекс Тилърсън председател на борда и главен изпълнителен директор на Exxon Mobil от 2006 г. Очаква се той да се оттегли от компанията през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още