IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Няма да съм радостен при нов ядрен опит на Северна Корея

Президентът коментира темата в интервю за американска телевизия

09:55 | 30.04.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп не изключи възможността за военен удар, ако Северна Корея проведе ново ядрено изпитание. „Не знам. Искам да кажа, ще видим“. С тези думи президентът коментира темата по време на интервю за предаването на телевизия CBS  "Изправи се пред нацията".

Aмериканският президенът каза, че няма да е радостен, ако Северна Корея извърши ядрено изпитание и изрази увереност, че китайският президент Си Дзинпин също няма да е радостен от този факт.

Президентът на САЩ каза още, че китайският му колега Си Дзинпин оказва натиск на Северна Корея на фона на развиваните от нея програми за ракетно и ядрено въоръжение, предаде Асошиейтед прес.

Думите на Тръмп идват ден, след като Северна Корея направи пореден неуспешен опит да изстреля нова балистична ракета

Междувременно за международно посредничество и за сваляне на напрежението между СAЩ и Пхенян призова папа Франциск. Той предупреди, че кризата носи риск от разрушителна война. Пред репортери на връщане от визитата си в Египет папата каза, че ситуацията става „твърде гореща“ и че “верният път е пътят на преговорите и на дипломатическите решения”.

Южнокорейските власти заявиха днес, че съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп е потвърдил, че остава в сила съществуващото двустранно споразумение за разноските по разполагане на системата за противоракетна отбрана ТХААД, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор днес съветникът по националната сигурност на Тръмп Хърбърт Макмастър увери южнокорейския си колега Ким Гван-джин, че съюзът на САЩ с Южна Корея е от първостепенно значение за американската страна в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщи президентството в Сеул.

Тръмп каза в интервю за Ройтерс в четвъртък, че иска Южна Корея да плати за разполагането на системата, но властите там отговориха, че според двустранното споразумение разноските следва да бъдат покрити от Вашингтон.

(по БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 6 години
На никой не му пука за ядрените опити , виж ракетните опити са проблем и като нищо ще им избомбят колибите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Поне от месец се разбра че Тръмп прие да говори по сценария дето му го пишат банково-корпоративните сценаристи от САЩ, които нямат друг полезен ход освен да продължават (чрез САЩ и сателитите ЕС, Япония, ...) да си пъхат носа възможно допустимо най-агресивно навсякъде по света, където има опити за независимост от западната (евро-долар-паунд) финансова система. Причината е че тази система е пуснала в обръщение умопомрачително огромно за здравия разум количество пари (включително в 300-400% дълг), което прави системата да работи само и единствено при пълно покорно приемане/подчинение/доверие. Следствието е че отдавна няма пазарна икономика в западната Империя. Заплаха са всички държави/фирми/хора които нямат (и съумяват да не изпадат в принуда да имат) подобен или близък порядък заеми/задължения (т.е. заплаха са които не са под вода няколко собствени височини).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
george353
преди 6 години
Тръмп се кандидатира и бе избран с призива за неутралност. А всъщност всичко се оказа пълен гонад. Нито стена ще построи (републиканци и демокретени отказаха финансирането и), нито ще има здравна реформа, нито ще си държи гагата в гащите. Единственото което е сигурно, че ще намали корпоративните такси от 35 на 15%. Така че, не е никаква изненада че рейтинга му се срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
deant
преди 6 години
ние пък сме много доволни от ядрените опити на САЩ, и последвалото използване на ядрени бомби срещу жени и деца, което между другото е единственото доказано такова нападение и без никакви последствия за извършили я го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 6 години
Перуката е като некъв *** *** радвам са страдам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 6 години
Аз пък не се радвам щото златото не лети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
За Тръмп не знам дали ще е радостен или не, но във фирми като Boeing и Lockheed-Martin със сигурност ще се радват на всеки нов опит от страна на Северна Корея или някой друг. Защото това ще им даде повод да си измислят още някоя нова "програма" за някакъв тип оръжия за "сдържане" и американският данъкоплатец пак ще трябва да се бръкне в джоба за да я плати. Бизнеса си е бизнес. Когато нямаш работа - измисляш си. Когато не можеш да измислиш - създаваш си. Много ми е интересно колко ли важна роля играят големите корпорации в създаването и раздухването на конфликтите навсякъде по света. Но те никога няма да ни го кажат доброволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 7
Дядо Мечо
преди 6 години
Пък Ким много се притеснил като чул, че Тръмп ще е недоволен. Така се стреснал, та чак му се наложило да си го премести в другия крачол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Щото инак съвсем ше земат америката за мезе...тя не , че вече не е де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още