IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS се измъква най-леко от скандала с Libor

Швейцарската банка ще бъде глобена само с около 500 млн. долара заради сътрудничеството си с властите

09:14 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	UBS ще се измъкне от разследването най-безболезнено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

UBS ще се измъкне от разследването най-безболезнено. Снимка: Ройтерс

Сътрудничеството с американските власти изглежда се отплаща на швейцарската банка UBS AG. От всички пет обвинени в манипулация на международните пазари банки, швейцарската институция ще се измъкне най-лесно, предава Bloomberg.

Тя ще избегне криминалните обвинения, след като си е извоювала имунитет, като предупредила властите за евентуален проблем. Американското министерство на правосъдието и банката са сключили споразумение, според което UBS ще трябва да плати глоба в размер на 203 млн. долара заради манипулации на усреднения лихвен процент на Лондонския междубанков пазар (Libor). 

Освен това банката ще бъде глобена, този път от Федералния резерв, с още 342 млн. долара заради занижен контрол.

UBS е първата от петте банки, за които се очаква американските власти да обявят по-късно в сряда обвиненията за манипулиране на валутните курсове, предава Bloomberg.  Американските банки JPMorgan и Citigroup и британските Barclays и Royal Bank of Scotland се очаква да се признаят за виновни по обвинения на Министерството на правосъдието на САЩ, свързани с манипулации на валутните пазари.

Според информация на финансовата агенция наложените глоби ще са на обща стойност над 5 млрд. долара. Това ще стане в рамките на споразумение с американските и британските власти.

Двете американски банки ще бъдат първите големи банки в САЩ, които ще пледират виновни от десетилетия насам за извършено криминално деяние.

Разследването започна в началото на 2014 г., когато стана ясно, че Федералната корпорация за застраховане на депозитите в САЩ (FDIC - Federal Deposit Insurance Corporation) съди 16 от най-големите банки в света, като ги обвинява, че са мамили десетки сега вече несъществуващи банки чрез манипулиране на лихвения процент Libor. Световните финансови институции нарушиха някои договори за суапове, сключени със затворени сега банки, чрез заговор за манипулиране на Libor, към който бяха обвързани договорите.

Някои от банките, обвинени по делото, включително Barclays и UBS, вече платиха около 6 млрд. долара за уреждане на обвиненията от страна на американските и европейските власти, че са манипулирали базовите лихвени проценти. Те бяха съдени от инвеститори и други, които твърдят, че са загубили пари заради манипулацията.

Libor, който е средната ставка, по която група банки на Лондонския междубанков пазар могат да вземат назаем необезпечени средства, се превърна в ключов индикатор в световен мащаб, като е в основата на финансови продукти на стойност повече от 550 трилиона долара - от ипотечни кредити до деривати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още