IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният сектор повлече надолу борсите в САЩ*

Според анализаторите основната причина е новият проектобюджет на САЩ, където разходите за сектора са с 6 млрд. долара по-малко

18:26 | 16.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси се търгуват с леки понижения в четвъртък, след като започнаха деня с ръстове, съобщава CNBC.

Компаниите от здравния сектор изостават, отбелязвайки спад от 1%, с което се превръщат в най-зле представящия се сектор в S&P 500 в късната сутрешна търговия. Акциите на Biogen поевтиняват най-много – с над 5%, след като Morgan Stanley понижиха рейтинга на акциите.

Анализаторите отдават поевтиняването на акциите от здравния сектор на проектобюджета на президента Доналд Тръмп, представен днес, в който се предлага понижаване на разходите за националните здравни институти с 5,8 млрд. долара.

„Предложеното понижение на бюджета на националните здравни институти е доста значително и не знам дали ще се реализира“, казва Пол Юк, портфейлен мениджър на BioShares Funds. “Институтите имат бюджет от 32 млрд. долара. Очакваше се той да бъде увеличен с 3%. Да го намалиш с 18%, или 6 млрд. долара, е огромна промяна“.

В сряда здравният сектор удари най-високото си ниво от август 2015 г.

Nasdaq composite, Dow Jones industrial average и S&P 500 се търгуват до 1,5% надолу от най-високите си стойности за деня.

Фючърсите върху американския суров петрол (WTI) не успяха да задържат по-ранния си ръст и се търгуват под 49 долара за барел. WTI приключи 7-дневната губеща серия в сряда, след като седмичните данни за резервите показаха спад. Фючърсите върху петрола сорт Брент също се търгуват с 16 цента надолу до 51,65 долара за барел.

На пазара на облигации доходността по държавните ценни книжа се повишава след спад в сряда следобед. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа е около 1,32%, а по 10-годишните държавни облигации – около 2,53%.

На валутните пазари индексът на долара отбелязва лек спад, еврото се търгува за около 1,073 долара, а йената – около 113,3 долара за йена. Еврото достигна 1,07 долара късно в сряда, след като стана ясно, че на изборите в Холандия партията на министър-председателя Марк Рюте води пред популисткия си конкурент Геерт Вилдерс.

На пазара на суровините фючърсите върху златото се търгуват с повишение от 30,70 долара до 1231,40 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 18:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още