IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook губи 500 млн. долара в делото на ZeniMax срещу Oculus VR

Бившият служител на Oculus Джон Кармак признава в показанията си, че е взел със себе си имейли, включително компютърен код, свързани с виртуалната реалност

11:51 | 02.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на очила за виртуална реалност, който Facebook Inc. придоби през 2014 г. за 2 млрд. долара, е използвал откраднат компютърен код. До това решение стигна съдебно жури, което постанови ищецът ZeniMax Media Inc. да получи глоба в размер на 500 млн. долара, предава Bloomberg.

Делото беше за Oculus Rift, устройството, което постави социалната мрежа в челните редици на бума на виртуалната реалност.

Присъдата от сряда, произнесена във федералния съд на Далас, е шамар за главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, който не е обвиняем, но заяви пред съдебните заседатели в първите си показания, давани в съдебна зала, че за него е важно да бъде там, защото твърденията на ZeniMax са „неверни".

ZeniMax твърди, че е отговорна за ключовите открития при разработването на софтуера и хардуера за слушалките, но е била предадена, когато един от нейните ключови служители заедно с други двама предприемачи открадва интелектуална собственост на ZeniMax и създава собствен стартъп Oculus VR. 

Придобиването на Oculus от Facebook даде на социалната мрежа преднина срещу Microsoft Corp., Sony Corp., Alphabet Inc. на Google и други конкуриращи се компании за дял от пазара на виртуална реалност, който се очаква да надхвърли приходи от 84 млрд. долара през 2020 г. Facebook започна доставката на очилата Rift за 599 долара през март 2016 г.

Според ZeniMax Джон Кармак, основател на студиото id Software и създател на емблематични игри като Quake и Doom, в качеството си на бивш служител на компанията е получил достъп до предварителни разработки за VR устройство, които той е отнесъл със себе си при новия си работодател Oculus, който на свой ред се е възползвал от крадената информация. В свидетелски показания Кармак признава, че е взел със себе си имейли, включително компютърен код, свързани с виртуалната реалност.

Въпреки че журито отхвърли претенциите за кражба на търговска тайна, то нареди на Oculus да плати 200 млн. долара за нарушаване на споразумение за неразкриване на информация, 50 млн. долара за нарушаване на авторски права и 50 млн. долара за неправомерно използване на търговски марки на ZeniMax. Съдебните заседатели също глобиха съоснователите на Oculus Брендън Айриб и Палмър Лъки със 150 млн. и 50 млн. долара съответно заради злоупотреба с търговска марка. Журито е установило, че Кармак е отнел имущество, принадлежащо на ZeniMax, но не постановява той да плати обезщетение и за това.

„В сърцето на това дело е дали Oculus е откраднала търговски тайни на ZeniMax, а журито решително се изказа в наша полза", заяви говорителката на Oculus Tera Рандал в изявление. „Ние очевидно сме разочаровани от някои други аспекти на днешната присъда, но сме непоколебими. Продуктите на Oculus са построени с технология на Oculus“.

В изявление ZeniMax казва, че „докато изразява съжаление, че се налага да води дела, за да защити правата си, е необходимо да се заеме позиция срещу компании, които се занимават с незаконна дейност в желанието си да получат контрол над нова, ценна технология".

Припомняме, че ZeniMax настояваше за глоба от 2 млрд. долара за Facebook и Oculus, за да се компенсират загубите и неуточнени вреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още