IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери продават данни с имейли и телефонни номера на профили в Instagram

Данните са били присвоени, преди компанията да коригира пропуск в сигурността си тази седмица

15:27 | 02.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Популярното приложение за снимки Instagram предупреди по-рано тази седмица за пропуск в сигурността, който може да даде на хакерите достъп до личната им информация. Потребителите бяха уведомени, че проблемът е бил отстранен.

Изглежда обаче хакери все пак са се възползвали от бъга, преди да бъде коригиран от Instragram, удряйки предимно профили на известни личности, съобщава CNN Tech.

В петък главният технологичен директор на Instagram Майк Кригър публикува статия в блог, с която предупреждава всички потребители за пробива в сигурността.

„Макар че не можем да определим кои точно профили може да са били засегнати, вярваме, че са били малък процент от профилите в Instagram. Искаме да потвърдим, че при този проблем нито една парола не е била разкрита“, заяви компанията в свое съобщение.

Говорител е заявил за CNN Tech, че е наясно, че определени лица се опитват да продадат информацията, до която са достигнали, и компанията работи заедно с правоприлагащите органи, за се справят с това.

Хакерите продават данни с имейлите и телефоните, за които твърдят, че принадлежат на профили в Instagram и са иззети преди проблемът да бъде оправен. Хората могат да потърсят потребителски имена в база данни и да купят лични данни за по 10 долара на акаунт. Уебсайтът не е достъпен през традиционни уеб бразуъри.

Мениджър на базата данни е заявил за CNN Tech, че „имаме различни популярни акаунти, нормални акаунти и профили на много известни личности“.

Хакерите твърдят, че имат лична информация за над 6 млн. профила. Мениджърът на базата данни е заявил, че е чул за уязвимостта на Instagram в частна чат стая и е иззел данните на 25 август.

Лицето е изпратило на CNN Tech списък с 1000 присвоени акаунти от Instagram и свързаните с тях данни, като медията е успяла да потвърди, че някои от включените мейли са използвани от реални акаунти в Instagram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още