IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът пропадна до 5,5-годишно дъно

Цената остана под натиск поради перспективите за засилване на политическата несигурност в Гърция

08:15 | 30.12.14 г.
Брентът пропадна до 5,5-годишно дъно

Низходящият натиск на пазара на суров петрол се завърна, изпращайки търгувания в Европа сорт брент на повече от 5,5-годишно дъно във вторник.

Фючърсите върху суровината поевтиняват с 0,60 на сто до 57,61 долара за барел – най-ниското равнище от април 2009 г.

Същевременно контрактите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate се търгуват с отстъпление от 0,61 на сто до 53,29 долара за барел.

Цените на "черното злато" останаха под натиск с оглед на ситуацията в Либия, където продължават бойните действия между отделните групи, които желаят да поемат контрол върху петролните доставки.

Влияние оказаха и перспективите за засилване на политическата нестабилност на Стария континент. В понеделник гръцките депутати не успяха за трети път да изберат предложения от премиера Андонис Самарас кандидат. Ставрос Димас не успя да привлече подкрепата на необходимите 180 народни представителя, поради което парламентът ще трябва да бъде разпуснат.

Окончателният вот се счита за основна спънка пред премиера, както и за страните от еврозоната, които работиха за спасяването на Гърция от 2010 г. Вследствие на новината гръцкият фондов пазар спадна с близо 4%, като в един момент от сесията изтриваше над 10%.

Цените на петрола спадаха постепенно в последните шест месеца, като отстъплението се засили, след като в края на ноември Организацият

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още