IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола с лек ръст след спада в началото на седмицата

Данните за повишението на резервите на суров петрол в САЩ изненадаха пазара

09:52 | 28.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на суровия петрол се повишиха в четвъртък, но ръстът бе ограничен заради страховете от пренасищане на пазара, след като резервите от суров петрол в САЩ отчетоха нарастване въпреки очакванията на анализаторите за пореден спад, съобщава WBP Online.

Фючърсите на суровия петрол се повишиха с 0,43%, достигайки до 57,76 долара за барел, а тези на петрола сорт Брент - с 0,55% до 62,59 долара за барел.

В сряда Американският петролен институт представи изненадващи данни за увеличение от 1,3 млн. барела на американските резерви на суров петрол за миналата седмица.

По-късно днес Администрацията за енергийна информация на САЩ би трябвало да представи по-точна информация за запасите, като пазарите очакват седмичните доставки да са намалели до 1,8 млн. барела, твърди агенция Platts.

Признаците, че ниските цени на петрола започват да се отразяват на американското нефтено производство, както и резервите са едни от ключовите фактори, които подкрепиха колебанията в цените и подпомогнаха покачването им през последните седмици, коментира MarketWatch.

“Повратната точка за американските петролни резерви се случи през април. В момента запасите падат както в абсолютната си стойност, така и в сравнение със средните си стойности за сезона“, казва Пол Хорснел, ръководител на отдела за проучвания на суровините в Standard Chartered.

Той твърди, че шистовото нефтено производство и запасите в момента предприемат решаващ обрат, като очаква резервите да продължат да падат през останалата част от второто и през третото тримесечие.

„Американското производство на петрол вероятно ще продължи да спада още известно време и при положение, че Иран не наводнява пазара с петрол, не очакваме траен излишък на световния пазар“, казва Хорснел. Според него цената на петрола сорт Брент ще достигне до 90 долара за барел през четвъртото тримесечие.

Докато пазарните наблюдатели са на различни мнения по отношение на стабилността на американското производство на петрол на сегашните цени и посоката, която те ще евентуално ще поемат, цените на петрола може би ще изпитват още колебания през следващите месеци.

Цените паднаха след последните покачвания на цените, но все още остават високи и кратката почивка може да се окаже само временна, твърди BNP Paribas. “Срещата на ОПЕК е съвсем скоро и индикациите за промяна на сегашната политика на предлагане са минимални. Цените на петрола вероятно пак ще се раздвижат скоро...“, казват от BNP.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още