IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се задържат около едноседмично дъно преди срещата на ОПЕК

Държави от и извън картела заседават по-късно днес в Санкт Петербург

10:37 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат в понеделник около едноседмично дъно преди срещата на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и извън картела, съобщава Ройтерс. По-късно днес по време на разговорите в Санкт Петербург се очаква да се обсъжда евентуално включване на Либия и Нигерия в задълженията за съкращение на добива.

Американският лек суров петрол WTI с доставка през септември поевтинява с 0,17% до 45,69 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент също с доставка през септември добавя 0,29% към цената си до 48,20 долара за барел към 10:15 часа българско време. 

Източници на Ройтерс, запознати с преговорите, казват, че може да се стигне до препоръка за ограничение в добива на Либия и Нигерия. И двете държави са членки на ОПЕК, но за тях беше направено изключение, тъй като те възстановяваха продукцията си. Има и анализатори, които са скептични, че въобще ще се стигне до такъв ход.

„Понижения в добива на Либия и Нигерия са почти невъзможни предвид факта, че Либия излиза от гражданска война“, коментират експертите от инвестиционния посредник Okato Shoji в Токио.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че Либия и Нигерия трябва да сложат лимит на добива си, когато продукцията им се стабилизира.

Междувременно генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви в неделя, че ребалансирането на петролния пазар може да се ускори през второто полугодие на тази година.

„Цените на петрола изглежда ще останат в тесни граници, тъй като инвеститорите очакват сигнали от ОПЕК, че картелът ще засили усилията за ребалансиране на пазара“, коментират от австралийската централна банка ANZ.

Още новни и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още