IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК повиши прогнозите си за ръста на търсенето на петрол за 2017 и 2018 г.

Според организацията корекцията се дължи на по-високото от очакванията потребление през второто тримесечие

16:02 | 12.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира прогнозата си за глобалния растеж на търсенето на петрол през тази и следващата година, след като потреблението през второто тримесечие на 2017 г. е задминало очакванията, съобщава Financial Times.

В месечния си доклад за пазара на петрол ОПЕК казва, че заради по-добрите от очакванията резултати от индустриалните страни на Запад и Китай повишава оценката си за ръста на търсенето на петрол за 2017 г. до 1,42 млн. барела на ден. Възходящата ревизия е с около 50 хил. барела на ден, а прогнозата за общото потребление възлиза на 96,8 млн. барела на ден.

Генералният секретар на ОПЕК Мохаммед Баркиндо заяви в изказване в понеделник, че стабилното търсене през второто полугодие на тази година ще доведе до допълнителни ограничения на петролните резерви.

Това би подкрепило усилията на страните от ОПЕК и други производители, включително Русия, които обединиха сили, за да ограничат глобалните доставки на петрол с около 1,8 млн. барела на ден с цел намаляване на резервите и повишаване на цените.

„Ясно е, че тече процес на ребалансиране“, каза Баркиндо.

Растежът на световното търсене през 2018 г. ще се повиши с 1,35 млн. барела на ден, което е със 70 хил. барела повече спрямо предишния доклад, до 98,12 млн. барела на ден.

През август общото производство на суров петрол на ОПЕК е спаднало със 79 хил. барела, сочат данни на анализатори и консултанти, подадени на организацията, до средно 32,8 млн. барел.

Собственото производство на ОПЕК се следи внимателно, тъй като страните, изключени от сделката – Либия и Нигерия, са повишили производството си с повече от очакваното тази година. Други страни участници в сделката засега не са изпълнили изцяло квотните си лимити.

През август обаче производството от Либия е спаднало, както и това на Венецуела, Ирак, ОАЕ и Саудитска Арабия. Това компенсира по-високия добив от Нигерия.

Сегашното производство на ОПЕК все още е малко по-високо от обема суров петрол, който според групата ще бъде търсен от картела тази година, на ниво от 32,7 млн. барела на ден, но все пак е със 79 хил. барела по-малко спрямо юли.

Предлагането на петрол от страни извън ОПЕК се очаква да нарасне със 780 хил. барела на ден през 2017 г. до 57,8 млн. барела на ден, оставяйки без промяна спрямо доклада миналия месец. Производството през следващата година от тези страни ще се увеличи с по-малък обем от предишните прогнози – с 1 млн. барела на ден до 58,8 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още