IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК ще обсъди спазва ли се споразумението за добива

Заседанието на комисията, която следи добива на петрол, ще бъде във Виена, твърди източник на ТАСС

18:37 | 04.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ОПЕК планира среща на комисията, която контролира добива на петрол, за 21-22 януари, съобщава източник на руската информационна агенция ТАСС. Заседанието ще се проведе във Виена.

На срещата ще участват министри от страните в ОПЕК и извън нея. Засега обаче няма яснота дали руският министър на енергетиката Александър Новак ще присъства, допълва още агенцията.

Комисията беше създадена през 2016 г. с цел наблюдение дали членовете на петролния картел спазват постигнатите договорки за съкращаване на добива на петрол. В нея участват три държави, членуващи в ОПЕК – Кувейт, Венецуела и Алжир, както и две държави извън организацията – Русия и Оман.

На 10 декември 2016 г. производителите на петрол постигнаха трудно споразумение за намаляване на дневните добиви. В резултат от началото на тази година добиваните количества трябва да бъдат с между 1,7 млн. и 1,8 млн. барела дневно по-малко.

За предстояща среща на комисията съобщи и министърът на петрола на Кувейт Есам ал Марзук. Той не посочи дата, но мястото на разговорите ще бъде Виена. Според генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо пък датата на готвената среща е 13 януари, а мястото – Абу Даби.

На сайта на организацията следващото събитие е редовното заседание на организацията, насрочено за 25 май в австрийската столица. 

Обещанията на производителите на петрол да ограничат добива доведоха до поскъпването на суровината на пазарите. През 2016 г. петролът записа най-рязкото повишение на цената си от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още