IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати седмицата с близо 2-процентов спад в цената

Суровината поевтинява и в началото на новата седмица

10:16 | 27.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола поскъпнаха в петък, но отчетоха 2-процентов седмичен спад, тъй като нарастващият шистов добив и рекордно високите резерви в САЩ засенчват усилията от страна на водещи производителки да понижат глобалното свръхпредлагане, съобщи Investing.com

Американският лек суров петрол WTI изпрати седмицата на ниво 47,97 долара за барел, като за седемте дни този сорт поевтиня с 81 цента (1,7%) за седмицата.

Европейският бенчмарк Брент финишира сесията в петък на ниво 50,80 долара за барел, като седмичното изменение е в размер с 96 цента в низходяща посока (1,9%).

Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че броят на активните нефтени платформи е нараснал с 21 миналата седмица, което е 10-то поредно седмично повишение. Така броят на платформите става 652 – най-много от септември 2015 г.

Този месец петролът записа значителен спад в цените заради опасенията, че възстановяването на шистовия добив в САЩ може да подкопае усилията от страна на ОПЕК и други водещи производителки да ребалансират глобалното търсене и предлагане. Според последния месечен доклад на картела глобалните петролни резерви през януари са се повишили до ниво, което е с 278 млн. барела над петгодишната средна стойност.

Все повече членки на ОПЕК подкрепят удължаване на споразумението за свиване на добива и след края на юни. В Кувейт в неделя ще се проведе среща на министри от Алжир, Венецуела, Русия и Оман и те ще проверят доколко се спазва договорката и дали е нужно да продължи да действа и след края на първото полугодие.

В началото на новата седмица петролът остава на червена територия, като в 9:30 часа българско време в понеделник WTI поевтинява с 0,96% до 47,51 долара за барел, а Брентът записва спад от 0,81% до 50,51 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още