IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко, подкрепен от силните перспективи за търсенето му

Ниските цени напоследък обаче накараха няколко големи банки да понижат ценовите си прогнози

10:34 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва във вторник, подкрепен от силните перспективи за търсенето му през следващите седмици. Пазарните условия като цяло обаче остават слаби на фона на продължаващото пренасищане, което накара няколко банки да намалят ценовите си прогнози, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишиха с 24 цента, или 0,51%, до 47,12 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 26 цента, или 0,59%, до 44,66 долара за барел към 9:45 ч. българско време.

Според трейдърите ръстът на цените отчасти се дължи на по-силното търсене, очаквано през следващите седмици.

Седмичните данни за бензина в САЩ са близки до „петгодишните средни нива, а изминаваните разстояния продължат да растат на годишна база“, казва Bank of America Merrill Lynch. 

Отвъд сезонната сила обаче „търсенето на бензин в САЩ може би е достигнало пика си в абсолютни стойности тази година“, допълва банката. Според нея не се очаква структурно затягане, когато търсенето през летния сезон приключи.

Цените на суровия петрол са с около 18% под нивата си на отваряне за 2017 г. въпреки сделката, водена от Организацията на страните износителки на петрол за намаляване на добива от януари.

ОПЕК, заедно с други големи износители като Русия, договориха да понижат производството с 1,8 млн. барела на ден между януари тази година и март 2018 г.

Скокът от над 10% от средата на 2016 г. на производството в САЩ до 9,34 млн. барела на ден, както и нарастващият добив от Нигерия и Либия – две страни членки на ОПЕК, изключени от сделката – подкопават усилията за затягане на пазара.

ОПЕК е изнесъл 5,92 млн. барела на ден през юни, което е с 450 хил. барела повече от май и с 1,9 млн. барела на ден от предишната година.

„ОПЕК тепърва трябва да се справи с този ръст в производството“, казва американската банка Goldman Sachs, но добавя, че има шанс ОПЕК да успее да наложи по-дълбоко понижение, шокирайки пазара и без широко публично обявление.

Ако липсват допълнителни понижения на добива, според Goldman цените на петрола може да спаднат под 40 долара за барел.

Според BNP Paribas пък „простата истина е, че ОПЕК и Русия трябва да свикнат с факта, че има ръст на добива на други места, който разводнява усилията им за намаляване на предлагането“.

Затова френската банка налага „дълбоки понижения“ на прогнозите си за цената на петрола.

„Сега смятаме, че цената на WTI ще бъде средно 49 долара за барел (корекция от -8 долара) през 2017 г., а на Брент – 51 долара за барел (-9 долара). Освен това коригираме надолу прогнозите за 2018 г. като WTI ще бъде средно около 45 долара за барел (-16 долара), а Брентът – около 48 долара за барел (-15 долара)“, казва BNP.

Британската банка Barclays заяви във вторник, че е намалила прогнозата за средната цена на Брента за 2017 и 2018 г. до по 52 долара за барел от съответно 55 и 57 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още