IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът записва леки ръстове в очакване на данни за резервите в САЩ

Все още обаче има много сигнали, че глобалното предлагане е изобилно

11:04 | 11.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в сряда, като цените са подкрепени от новините, че Саудитска Арабия понижава предлагането на суровината към азиатските си клиенти, включително Индия и Малайзия. Ръстът обаче беше ограничен заради липсата на подробности, посочва Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,16% до 50,90 долара за барел към 10:50 часа българско време. Европейският бенчмарк Брент се търгува с ръст от 0,19% до 53,74 долара за барел.

Все още обаче има много сигнали, че глобалното предлагане е изобилно. Освен това има и съмнения дали планираните съкращения в добива в ОПЕК и извън картела ще са достатъчни, за да доведат до ребалансиране на пазара, който страдаше от свръхпредлагане през последните повече от две години. 

„Трейдърите продължават да се тревожат за нарастващото предлагане в САЩ и за спазването на договорените повишения от ОПЕК“, коментират от австрaлийската банка ANZ.

Във вторник американската Администрация за енергийна информация заяви, че добивът на лек суров петрол сорт WTI през 2017 г. ще се повиши с 110 хил. барела дневно до 9 млн. барела дневно.

Консултантската компания в сферата на енергетиката Wood Mackenzie също обяви, че петролните и газови компании ще повишат разходите с 3% до 450 млрд. долара на глобално ниво тази година.

Друго опасение са високите петролни резерви в САЩ. Официалните данни ще излязат в сряда, 17:30 часа българско време.

Ирак, който е вторият по големина производител в ОПЕК след Саудитска Арабия, планира да увеличи износа от южното си пристанище Басра до рекордно ниво от 3,641 млн. барела през февруари.

Все пак някои от договорените съкращения действително се случват. Русия, която не членува в петролния картел, се съгласи да понижи добива. Изключително студеното време допринесе за понижаването на продукцията с около 100 хил. барела дневно този месец. Следващата седмица се очаква температурите в Сибир, където има много находища на руски петрол, да се повишат до нормални нива за това време на годините, сочат метеорологичните данни на Thomson Reuters Eikon.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Хубаво: но оправете си котировките на началната страница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още