IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco понижи цените на петрола си за Азия и Северозападна Европа

Компанията намали цената на сорта Arab Light с 25 цента за барел

18:06 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия – най-големият износител на суров петрол в света, намали цените си за петрола, който продава за ноември за Азия и Северозападна Европа, както и други региони, на фона на глобалното свръхпредлагане, съобщава Bloomberg.

Държавната петролна компания Saudi Arabian Oil, известна като Saudi Aramco, понижи официалните си цени за сорта Arab Light за Азия с 25 цента за барел, което е с 45 цента по-малко от регионалния бенчмарк, заяви тя в сряда в съобщение по електронната поща. Очакваше се компанията да увеличи отстъпките по доставките на Arab Light с 30 цента за барел, което с 50 цента по-малко от бенчмарка за купувачите в Азия, сочи медианната прогноза в проучване на Bloomberg сред шест рафинерии и трейдъри.

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) миналата седмица се договориха да намалят производството си на петрол за пръв път от осем години, след като цените на суровината се понижиха до около половината от нивата си през 2014 г. Решението означава, че групата се отказва от водената от Саудитска Арабия двегодишна политика, според която страните членки добиваха петрол без ограничение, за да задържат производителите с високи разходи извън пазара. Тази политика допринесе за глобално презасищане, като предлагането от ОПЕК достигна върхови стойности.

Излишъкът ще продължи да тежи върху цените, заяви JBC Energy в коментар от понеделник. Доставките на суров петрол може да задминат търсенето с 2 млн. барела на ден през октомври, след като сезонната поддръжка на рафинериите ще свие търсенето, заяви базираният във Виена консултант.

„Виждаме голяма вероятност от по-висок натиск върху цените през следващия месец“, твърдят от JBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още