IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цената на петрола приключва, смята саудитският енергиен министър

Халид ал-Фалих призова за нови инвестиции, които да предотвратят недостиг при предлагането в бъдеще

14:59 | 19.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергийният министър на Саудитска Арабия отправи оптимистично послание към най-големите оператори в петролната индустрия. Според него сривът на цените на петрола се доближава към своя край. Министърът призовава и за нови инвестиции, които да предотвратят недостига при предлагането в бъдеще, съобщава Wall Street Journal.

По време на конференцията Oil & Money в Лондон министърът на най-големия износител на петрол в света Халид ал-Фалих заяви, че споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) от миналия месец за скромно намаляване на добива ще ускори ребалансирането на предлагането и търсенето.

„В момента сме в края на значителен спад“, каза Фалих пред публиката, която включваше топ изпълнителни директори на петролни компании като Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и Total.

За петте месеца, през които е петролен министър на Саудитска Арабия, Фалих стартира значителна промяна в петролната политика на кралството, отдалечавайки го от стратегии, чиято основна цел е оцеляването във времена на ултраниски цени.Вместо това той поведе страната обратно към традиционната ѝ роля в процеса по стабилизиране на цените, регулирайки производството на ОПЕК – картел от 14 страни, които контролират над една трета от световния добив на петрол.

ОПЕК се договори да намали добивите си с между 1% и 2%, но много от детайлите по споразумението ще бъдат уговорени на следващата среща на организацията на 30 ноември. Много анализатори от петролната индустрия са скептично настроени към завършването на плана на ОПЕК, но Фалих заяви, че споразумението ще помогне да се повишат цените и да се привлекат повече петролни инвестиции.

Фалих каза, че финансирането на петролната индустрия е било силно ограничено по време на спада през последните две години. Цените на петрола се понижиха до под 28 долара за барел от върховите си 114 долара за барел през 2014 г., като в момента черното злато се търгува около 50 долара за барел.

Според Wood Mackenzie – шотландска консултантска компания в енергийния сектор, петролната индустрия е намалила капиталовите си разходи с 1 трлн. долара през последните две години.

Фалих заяви още, че индустрията се нуждае от нови капиталови разходи за 24 трлн. долара, ако иска да отговори на глобалното енергийно търсене през последните 25 години. Той допълни, че нежеланието на много банки да кредитират енергийни компании ще отслабне с повишаването на цените на петрола.

Фалих предупреди за недостиг на предлагането в бъдеще, ако тези инвестиции не бъдат направени, тъй като световното търсене на петрол ще продължи да се увеличава. „То може да нарасне по-бързо с подобряването на глобалната икономика“, допълни Фалих, позовавайки се на по-силните продажби на автомобили в Китай и нарастващото потребление в Индия.

Петролният министър допълни, че се чувства окуражен от сигналите от страни производителки извън ОПЕК, че те ще помогнат за стабилизиране на пазара на петрола. Русия, най-големият производител на суров петрол в света, която не е член на ОПЕК, изпрати представители, за да се срещнат с членки на картела, като Алжир, Саудитска Арабия и Венецуела, в Истанбул по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още