IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай купува от Airbus 140 самолета в сделка на стойност 23 млрд. долара

Споразумението е подписано по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Германия

16:13 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Самолетната компания Airbus е подписала споразумение за продажбата на 140 самолета на Китай в сделка на стойност 23 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Споразумението, сключено по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Германия, е за 100 самолета A320 и 40 от модела А350, обяви компанията в изявление. 

„Това е една от най-големите сделки, които сме сключвали от дълго време насам“, заяви изпълнителният директор на Airbus Group Том Ендърс след посписване на споразумението в Берлин.

Самолетите ще бъдат закупени от държавната China Aviation Supplies, от която след това ще бъдат разпределени за китайските авиокомпании.

Airbus продаде част от дейността си във военния сектор миналата година и отдели по-големи суми за финансиране, след като европейските агенции прекратиха подкрепата си за кредити за износ на фона на разследване в корупция, стартирано от САЩ.

През миналата година компанията претърпя сериозни неуспехи по отношение на продажбите на своите водещи модели.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още