IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полагат оптични кабели за бърз интернет по трасето на магистрала „Струма“

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ изгражда 870 км оптични трасета по европейски проект

16:53 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Агенцията полага 870 км оптични трасета у нас, а проектът е финансиран по ОП &quot;Регионално развитие&quot;. <em>Снимка ЕСМИС</em></p>

Агенцията полага 870 км оптични трасета у нас, а проектът е финансиран по ОП "Регионално развитие". Снимка ЕСМИС

По новите участъци на магистрала „Струма“ ще бъдат положени и оптични кабели от ново поколение, които ще осигуряват високоскоростен достъп за обмяна на данни и интернет свързаност. Това заяви Красимир Симонски, директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС), който представи проект за разширяване на оптичните линии в страната.

Чрез проекта ЕСМИС и Агенция „Пътна инфраструктура“ ще имат възможност да въведат автоматични системи за следене на трафика по магистралата, се посочва в прессъобщение на компанията. Подобен високоскоростен достъп за обмяна на данни ще бъде от полза и за органите на КАТ, смята още Симонски.

Проектът за високоскоростен интернет е единственият проект в ИКТ сектора у нас, който се финансира с европейски средства, добави Симонски. Освен по бъдещата магистрала ЕСМИС вече е изградила оптични трасета по линията Пловдив-Раковски-Брезово, чрез което ще се осигури бърз интернет достъп на общинската администрация, няколко държавни институции, училища и Български пощи в населените места, през които минава трасето.

Подобни оптични линии предстои да бъдат изградени между Разград и Самуил, Хасково и Минерални бани, Хасково – Стамболово, Хасково – Симеоновград и между Перник и Ковачевци, съобщи още Василев. 

Общата дължина на оптичното трасе, което ще бъде изградено след приключване на проекта, е приблизително 870 км. Проектът на ЕСМИС е на обща стойност 39 млн. лв. и се осъществява по оперативна програма „Регионално развитие“.
След приключването му през май 2015 г. достъп до високоскоростен интернет ще имат 29 общини и 24 населени места. По данни на агенцията това ще даде възможност на 277 765 души да използват интернет от следващо поколение. Това е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата, допълват от ЕСМИС.

Разходите по проекта се равняват на изграждането на 6 км магистрален път, като 80% от средствата са за изкопни работи, обяснява и ръководителят на проекта Васил Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още