IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Марино е напът да стане първата страна в света с 5G мрежа

Telecom Italia е подписала меморандум за разбирателство с правителството на Сан Марино, за да тества нова 5G мрежа

17:28 | 17.07.17 г.
<p>
	Сан Марино. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Сан Марино. Снимка: pixabay.com

Малката държава Сан Марино е напът да стане първата страна в света, чиято национална мобилна мрежа ще работи с технологията 5G, след като Telecom Italia заяви, че ще тества новата технология в страната, съобщава Financial Times.

Телекомуникационната компания Telecom Italia Mobile е подписала меморандум за разбирателство с правителството на Сан Марино, за да ъпгрейдне съществуващата 4G мрежа в подготовка за тестване на 5G услуги през 2018 г.

Тази година компанията ще удвои броя на мобилните обекти и ще инсталира мрежа от малки клетки в центъра на Сан Марино – в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО – което ще осигури гръбнака на бъдещата търговска мрежа.

Инвестиции в опити с 5G мрежи се влагат в цял свят, като компаниите в Южна Корея, Китай и САЩ са най-активни в изпробването на 5G технологията.

Джовани Фериго, ръководител на технологичния отдел в Telecom Italia Mobile, казва, че 5G мрежата в Сан Марино „със сигурност“ ще бъде първата в Европа.

Държавата, с население от малко над 30 хил. души, се простира на 61 кв. км, което я прави най-малката република в света.

Telecom Italia тества 5G и в Милано и Торино, но има повече свобода за експерименти в Сан Марино заради по-малкото ограничения върху използването на радио честоти, отколкото в Италия. „Трябва да проведем опитите колкото се може по-бързо“, казва Фериго.

Според него работата в Сан Марино ще изиграе критична роля в бъдещето на 5G технологиите в Италия, но и за по-широкия европейски сектор, тъй като ще бъдат уточнени стандартите за новата мрежа.

Той твърди, че Европа заема централно място за развитието на 2G технологиите, но е изгубила лидерската си позиция от компаниите от Далечния изток при ъпгрейда до 3G и от САЩ до 4G. “За 5G намерението ни е европейско лидерство в стандартизацията“, казва той.

Европейската комисия публикува план за действие за 5G мрежите миналата година, като според оценките ѝ сектори като здравеопазване, транспорт, автомобили и комунални услуги ще извлекат икономически ползи за 113 млрд. евро от технологията до 2025 г.

Очаква се изграждането на нови 5G мрежи да струва 56 млрд. евро, създавайки около 2,3 млн. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още