IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX ще изстреля BulgariaSat-1 на 17 юни

При промяна в метеорологичните условия прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни

09:52 | 08.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн SpaceX на предприемача милиардер Илон Мъск обяви 17 юни за дата за изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит – BulgariaSat-1. При промяна на метеорологичните условия прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни, съобщават от пресцентъра на България Сат, част от групата на Булсатком.

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с вече доказалата се ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX. Той ще  бъде вторият в света изстрелван някога на вече летялата ракета Фалкон 9 сателит.

Сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено през следващите 20 години. 

Булсатком ще използва 46% от капацитета на съоръжението за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия, разказа пред Investor.bg преди дни изпълнителният директор на дружеството Максим Заяков.

Инвестицията, без в нея да е включено последващото опериране на сателита, възлиза на 235 млн. долара и е оосигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank и “Сибанк“ чрез KBC.

Повече за плановете на компанията и за изстрелването на сателита ще научите от предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria в събота от 19,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Значи казваш, че частната американска компания си е направила сметката и е решила да пуска спътник с дефектните руски ракети, вместо с чудесните ракети на Мъск?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
айде като лъжете, поне проверете лъжите си .... говориш за частна компания която чака над година забавяне ..... от толкова време не бяха летели руски ракети, защото се откри че са дефектни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Абе знам ли го как ще се справи той, ама е вчера американците пуснаха спътник с руска ракета. Що не пускат с ракетите на Мъск, а ходят при санкционираните руснаци не мога да разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Не се притеснявай. Хората изстрелват ракети в Космоса от вече почти 70 години. Предполагам, че Мъск ще се справи с тази непосилна задача :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
georgi_shum
преди 6 години
Не, не са. Те са тъ.пи и прос.ти, както и бенките дето финансират сателита и не са. И чакаха точно теб да им го напомниш тук..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
0pk
преди 6 години
Дано са го застраховали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още