IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от публичните инвестиции се финансират с европари

Политическите промени влияят на управлението на оперативните програми, според консултант

10:34 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Атанас Кирчев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Атанас Кирчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 70-80% от публичните инвестиции в България се финансират с европейски средства. Значението на еврофондовете в България е голямо. Те са значителен, а в някои случаи и единствен източник на финансиране, коментира консултантът Атанас Кирчев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това на практика е превърнало позициите на ръководителите на определени оперативни програми в политически длъжности. “Реалността е такава - при всяка смяна на правителство те се сменят без изключение“, посочи Кирчев.

Той обаче е на мнение, че сега администрацията работи много по-добре.

“На повърхностното ниво винаги ще има промени, но с годините в голяма степен администрацията се професионализира в значителна степен и повърхностните смени на ръководството не влияят толкова силно, освен малко забавяне, което беше нормално в началото на предходния период. Научихме си уроците от грешките от предишния период”, обясни евроконсултантът.

Той напомни, че „вече са договорени над 34% от средствата, като 8% вече са разплатени, аналогично е положението и с получените плащания от ЕС”.

Кирчев е оптимист за новия програмен период. “Главната пречка - липсата на административен капацитет, вече е отстранена”, смята консултантът.

„Има изключителен напредък благодарение на вицепремиера Томислав Дончев, който беше главен двигател и за информационната система ИСУН 2020 с много добри ефекти – цялото кандидатстване е електронно, без нито една хартия, и това, от което се оплакваше бизнесът, вече го няма. Програмата гарантира абсолютна прозрачност при кандидатстване и управление на одобрените оперативни програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС”, каза Атанас Кирчев.

Той обаче не скри, че „ако бяхме постигнали върховенство на закона, както е в Румъния, усвояването на средства щеше да бъде осезаемо по-високо".

“Икономиката на България върви към растеж, но той няма да бъде толкова осезаем, колкото се твърди", каза още Кирчев. Според него в сравнение с предходния период темпът на усвояване на евросредства в България е забележителен.

Вижте целия разговор с Атанас Кирчев във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още