IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba отчете сериозен ръст на печалбата и приходите за тримесечието

Китайската компания обяви и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 6 млрд. долара

16:09 | 18.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Alibaba е увеличила приходите си с 60% до 38,6 млрд. юана (5,61 млрд. долара) през тримесечието до края на март, като така приходите за цялата година на китайската група за онлайн търговия достигат 158,3 млрд. юана (22,97 млрд. долара), пише Financial Times.

Онлайн групата, част от китайското технологично трио ВАТ, заедно с Baidu и Tencent, също доказа, че умело може да извлича по-голяма рентабилност от приходите си в сравнение с Amazon, отбелязвайки нетна печалба от 9,85 млрд. юана (1,42 млрд. долара) спрямо оценки за 6,2 млрд. юана.

Коригираната печалба преди данъците, лихвите, обезценяването и амортизацията възлиза на 16,6 млрд. юана, което е с 44% повече на годишна база.

Консенсусната оценка на анализаторите за приходите за четвъртото тримесечие бе за 36 млрд. юана, посочва Bloomberg, а очакванията за коригираната печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията – за 15,4 млрд. юана.

Коригирана спрямо еднократните ефекти обаче печалбата на акция възлиза на 4,35 юана, което е под оценките на анализаторите за 4,51 юана на акция.

Компанията заяви, че разходите за данъка върху печалбата са се увеличили със 149% спрямо предишната година до 4,55 млрд. юана за трите месеца до 31 март.

Компанията на Джак Ма е одобрила и програма за обратно изкупуване на акции в размер на 6 млрд. долара през следващите две години.

Акциите на Alibaba, които са поскъпнали с 37,5% от началото на годината до 120,72 долара, поевтиняха с 2,5% до 117,74 долара в сутрешната търговия в Ню Йорк след новината.

Компанията, основана от бившия учител по английски език Джак Ма, е сред десетте компании в света с най-висока пазарна капитализация в размер на 301 млрд. долара, което прави конкуренцията с Tencent изключително ожесточена. Ма е най-богатият човек в Китай, сочат данни на Bloomberg, със състояние от 38,3 млрд. долара и е на 15-то място в цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още