IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще ползва и Google за облачни услуги

Концернът от Купертино ще изгради командна централа в Аризона и нови центрове за данни в Ирландия и Дания

10:27 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple e подписал договор за извършване на облачни услуги с Google на стойност между 400 и 600 млн. долара, съобщават CRN и Re/Code, позовавайки се на информирани източници. Досега Apple разчиташе за своята услуга iCloud на варианти като S3 на Amazon и Azure на Microsoft.

Разпределянето на договорите за подобна дейност сред повече доставчици намалява зависимостта на концерна от Купертино, а това, от своя страна, позволява по-агресивни преговори, що се отнася до параметрите „цена“ и „качество на услугата“.

За да засили това, концернът обаче прави още нещо – изгражда в момента нови три собствени сървърни центрове. За тях стана ясно при представянето на тримесечния отчет през февруари. Още през тази година в Аризона трябва да бъде открита командна централа, откъдето трябва да се ръководят сървърните ферми.

Анализатор от Morgan Stanley оцени в началото на февруари разходите на Apple за услугите за съхранение на данни на Amazon на 1 млрд. долара годишно. Двойно повече компанията ще инвестира в следващите пет до десет години само в новата командна централа Phoenix-Tal в Аризона. Мястото е бивша фабрика за соларни панели, а Apple я придоби и я отдаде на GT Advanced Technologies, която преди да фалира, създаваше сапфир за редица продукти на Apple.

За следващата година Apple планира да изгради нови центрове за данни в Ирландия и Дания. Те трябва да оперират части от iCloud и iTunes и App Store на Apple. Също и iMessage, Apple Maps и Siri ще бъдат направлявани от там. Инвестициите в двата европейски обекта възлизат на общо 1,7 млрд. евро, но не е ясно за какъв период от време ще се вложат те.

За Google новият клиент е сериозен положителен удар, предимно от PR гледна точка. Считаният за най-голям конкурент сега залага на нейни услуги, преминавайки от такива на друг конкурент. 

В момента Google е третият по големина играч на пазара на облачни услуги след лидера Amazon и намиращият се на второ място Microsoft. С подобни мерки обаче това скоро може да се промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още