IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Бъдещето на индустриалния интернет на нещата

Възможността зад индустриалния интернет на нещата е огромна и се измерва в трилиони долари

14:47 | 08.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Интернет на нещата често се маркетира като технологичен феномен, базиран на потребителите, който ще комбинира потенциала на евтини датчици и големи данни с огромна по мащаб интернет свързаност, коментира VisualCapitalist.

Обещанието на тази фокусирана върху потребителите визия на интернет на нещата е да промени как взаимодействаме с предмети от ежедневния ни живот. Когато хората говорят за интернет на нещата, често представят идеи като свързани домове, автомобили или здраве – концепции, които ще променят как живеем в лично отношение.

Но малко под радара се движи по-малко привлекателен сектор на интернет на нещата, който обаче може да се окаже най-трансформиращият – съчетанието на интернет на нещата с приложения в промишлеността, например минно дело, петрол и газ, инфраструктура, авиация, локомотиви, градове, земеделие, производство и генериране на енергия.

Той се представя като „индустриален интернет на нещата“ от гиганти като GE, AT&T, Cisco, Intel и IBM, а икономическият растеж в резултат на тази индустриална интернет революция може тотално да промени правилата на играта.

Възможността зад индустриалния интернет на нещата е огромна и се измерва в трилиони долари.

GE, например, очаква до 2030 г. индустриалният интернет на нещата да добави между 10 и 15 трлн. долара към глобалния БВП и да повиши значително средната печалба по света.

Подобно на предишни промишлени революции индустриалният интернет на нещата ще позволи по-голяма автоматизация на преди извършвана предимно от хора работа, довеждайки до по-голяма производителност на инвестиран човешки час.

Индустриалният интернет на нещата може да се приложи в най-различни сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още