IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът на печатните книги продължава

Панаирът на книгата във Франкфурт разкрива, че издателите не са обърнали гръб на традиционната книга

12:29 | 09.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Книгата на бъдещето ще бъде издадена благодарение на краудфъндинг (групово финансиране), ще е издадена от автора или ще е свързана с видео игра. И въпреки това може би все още имате шанс да я прочетете на хартия.

По време на тазгодишния Панаир на книгата във Франкфурт, най-голямото събитие в книгоиздателския бранш, който е силно повлиян от дигитализацията и възхода на Amazon.com, стана ясно, че секторът търси нови бизнес модели. Докато навиците за четене се променят и електронните книги заемат централно място, апетитът за хубаво разказване на истории е по-силен от всякога, пише Bloomberg.

Verlag Friedrich Oetinger Gmbh, издател на детски книги, който продава серията „Игрите на глада“ в Германия, е пример в това отношение. Въпреки че инвестира много в дигитални продукти и дори създава свое собствено такова подразделение, управляващият директор Рил Уейтендорф не обръща гръб на печатните издания.

"Няма значение дали имате книга или iPad в ръката си“, посочва той в интервю по време на панаира, който се проведе в периода 8-12 октомври. „Трябва да разполагате със страхотна история. Това не се е променило“, смята той. 

Както начинът, по който хората четат, еволюира, така се променя и начинът на разказване на истории. В САЩ и Великобритания 45 на сто от читателите са прочели поне част от електронна книга, използвайки мобилен телефон, сочи проучване на Publishing Technology.

Новите технологии са само част от картината. Kladde Buchverlag, старт-ъп, базиран във Фрайбург, Германия, използва краудфъндинг, за да финансира издаването на книги с по-качествен дизайн, луксозна хартия и професионално редактиране на самопубликуващи се автори.

Обещаващи проекти

Компанията предварително избира обещаващи проекти, а интернет потребителите решават за кои книги да направят дарения. Особено щедрите дарители могат да имат думата за ключови моменти в развитието на сюжета или за съдбата на някой от героите, посочва Леа Новак, един от спонсорите на компанията.

Брита Фридрих, директор събития и програми на изложението във Франкфурт, твърди, че сега индустрията се фокусира върху това как да се възползва от иновациите. По думите ѝ издателите трябва да мислят не само за нови устройства, но и за новите начини за разказване на истории.

За първи път представителите на компании за игри като Ubisoft Entertainment присъстват на панаира и търсят партньори, допълва Фридрих.

Платформа за електронни книги

Oetinger се опитва да облекчи преминаването от офлайн към онлайн четене чрез Tigercreate – платформа, която трансформира илюстрираните детски книжки в анимациононни атрактивни дигитални книги. Около 40 издатели вече са се регистрирали за използване на платформата, твърди Уейтендорф.

Следващата стъпка е абонаментна услуга, чрез която децата ще получат достъп до книги, тъй като Oetinger се опитва да създаде нишов продукт на пазар, доминиран от Amazon. Американският онлайн гигант в сферата на търговията на дребно представи своята абонаментна услуга за електронни книги – Kindle Unlimited в Германия само ден преди Панаира на книгата във Франкфурт. В САЩ тя предлага достъп до повече от 7000 заглавия за 9,99 долара месечно.

Тенденциите

Същевременно тенденцията за предоставянето на достъп до стотици хиляди книги срещу една цена върви ръка за ръка с възхода на самопубликуването. Повечето от съществуващите услуги като Amazon Umlimited включват всякакви жанрове – от криминални до любовни романи.

Въпреки че критиците са скептични по отношение на появата на хиляди нови заглавия онлайн всеки ден, авторите, които сами издават произведенията си, не са съгласни.

Ника Любич, чийто криминален роман „The 7th Day” изпревари „50 нюанса сиво“ в германската класация на Amazon за бестселъри, твърди, че онлайн продажбите са довели до по-голяма печалба и по-лесна връзка с читателите.

Американската компания плаща на авторите между 35 и 70 на сто от крайната цена, което е повече от това, което писателите получават от традиционните издатели.

И все пак не всички автори могат да придобият слава чрез самостоятелно публикувани книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още