IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпият необработен диамант беше продаден за 63 млн. долара

Камъкът е придобит от Nemesis International DMCC

12:20 | 09.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Lucara Diamond Corp. продаде 813-каратов скъпоценен камък за 63 млн. долара, което го направи най-скъпия необработен камък в света и повиши перспективите за продажбата на Lesedi la Rona, втория най-голям такъв камък в света, който беше открит миналата година, пише Bloomberg.

Продажбата на Constellation достигна 77 649 долара за карат, а Lucara ще запази 10% от нетната печалба.

Камъкът е купен от Nemesis International DMCC, базирана в Дубай компания за търговия с необработени камъни. 

И двата диаманта са намерени в мината на Lucara в Ботсвана, която набира репутация на такава, в която са откривани най-големите и най-добрите камъни в света.

1109-каратовият Lesedi la Rona е малко по-малък от топка за тенис. Той е най-големият диамант, открит за последните над 100 години, и отстъпва по размер само от Cullinan, който е част от британската кралска корона.

“Това е чудесен резултат за Lucara и само увеличава трескавото очакване на търга за Lesedi la Rona”, коментира Едуард Стерк, базиран в Лондон анализатор на BMO Capital Markets. “Цената от 63 млн. долара, която беше достигната, е над нашите очаквания”.

Рекордната цена представлява допълнителено доказателство, че най-големите и редки диаманти в света са по-устойчиви, след като цените на необработените диаманти се свиха с 18% миналата година. Това е най-големият спад от финансовата криза през 2008 г. досега. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още