IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава сделката за WhatsApp за технологичния сектор?

Ходът всъщност е една от най-далновидните постъпки на Марк Зукърбърг

18:42 | 20.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Какво означава сделката за WhatsApp за технологичния сектор?

Този път наистина имахме голяма новина. В среднощните часове на Стария континент долетя вестта, че социалната мрежа Facebook е придобила стартъп компанията WhatsApp, собственик на едноименното приложение за комуникация. Сделката е най-мащабната в сектора от 2001 г. насам, когато AOL придоби TimeWarner за недостижимите години наред 164 млрд. долара.

Всъщност Марк Зукърбърг постъпи доста далновидно. WhatsApp бе една от големите заплахи за Facebook. Приложението придоби значителна популярност сред широк кръг от хора поради своята простота и бърза функционалност. Плюс е и широката гама устройства, които могат да го използват.

Мобилното приложение набра изключителна инерция на развиващите се пазари, където немалка част от потребителите не могат да си позволят по-скъпи абонаментни планове и отделят значителни суми за текстови съобщения.

Съгласно условията на придобиване, общата стойност на сделката достига внушителните 19 млрд. долара – 4 млрд. долара в брой и 12 млрд. в обикновени акции. Допълнителни 3 млрд. долара пък ще бъдат изплатени през следващите четири години – факт, който бе подминат от немалка част от медиите, които отразиха придобиването, базирайки се на стойността от 16 млрд. долара.

Трудното пред сделката може би предстои. Споразумението ще е обект на разглеждане от различни местни власти, които може да прибегнат до корекция на първоначалните параметри.

Основният въпрос оттук нататък е един – какво означава тази сделка за бъдещето на технологичния сектор?

Силна е вероятността Facebook напълно да занемари своето приложение Messenger, което и без това не се радва на особено голяма популярност. Най-разумният ход може би би бил пълна интеграция на WhatsApp със социалната мрежа, което неминуемо ще повиши резултатите и на двете платформи.

От друга страна всичките 450 млн. потребители на WhatsApp не бива да бъдат поставяни под натиск, който да ги принуди да използват повече социалната мрежа. Подобен ход рискува да отдръпне немалка част от тях. А конкуренцията в сектора няма да чака много.

Според мнозина съществува реална възможност Facebook да изгуби голям брой потребители в близките години и Зукърбърг е наясно с това. Най-важен е балансът между нуждите на потребителите и тези на компанията.

Повече за сделката за WhatsApp може да видите в разговора на Иван Нончев от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още