IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг чертае бъдещето на Facebook за десетилетие напред

Компанията се опитва да създаде ново поколение търсачка с Graph Search

11:41 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зукърбърг чертае бъдещето на Facebook за десетилетие напред

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг очерта 10-годишния си план за развитие на социалната мрежа.

Той си постави амбициозната цел да предостави интернет достъп на две трети от населението на Земята, както и да ги направи членове на Facebook.

Всеки месец над 1,23 млрд. души използват активно най-голямата социална мрежа в света.

Годишното увеличение на потребителите на Facebook се изразява в 16% за месечните и 22 на сто за всекидневните потребители. Компанията отчете 65% ръст на рекламните приходи само за година.

Освен това Facebook очаква драматично повишаване на средните приходи на потребител в рамките на три години. Това ще се случи чрез по-персонализирани и контекстуално адекватни реклами, които привличат много по-ефективно вниманието от досегашните. 

"Винаги виждам какво искам да е по-добро в дадено нещо. Като цяло не съм доволен от нещата, услугите, които предлагаме на хората и качеството на екипите, които сме направили", коментира Зукърбърг в интервю за BusinessWeek. 

Въпреки това през тази година той мениджърът си е наумил да се опита да гледа по-положително на нещата. Като част от желанията си за 2014 г. той е решил всеки ден да пише благодарствена бележка на ръка или по имейл на някого, за когото смята, че заслужава. 

През следващите пет години Зукърбърг иска да направи Facebook по-интуитивен и да решава проблеми на хората, за които те не осъзнават, че ги имат. Между 5% и 10% от статусите в социалната мрежа са въпроси за препоръка на ресторанти, лекари, магазини и т.н. Компанията ще трябва по-добре да анализира тази информация, за да дава точни и бързи отговори на потребителите.

Междувременно Facebook се опитва да създаде ново поколение търсачка с Graph Search, която ще превърне трилиони късчета от харесвания, публикации, снимки и друго съдържание в една обща база от знание. То ще се контролира гласово.

В плановете на компанията влиза и създаването на спектър от мобилни приложения.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още