IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на захар

Никога не са спортували 80 на сто от мъжете и 30 на сто от жените у нас, сочи анализ

11:24 | 17.03.14 г.
<p>
	Почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли и напитки със захар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли и напитки със захар. Снимка: Ройтерс

400 грама плодове вместо захар

В глобалната кампания на СЗО за ограничаване на приема на бяла рафинирана захар, която продължава до края на март, има няколко препоръки. Вместо досегашната норма от 10 на сто захар от общото количество ежедневно приемани калории - експертите съветват тя да бъде намалена до 5 на сто, като се има предвид прекомерната употреба на захар в световен мащаб и вредните последици от това.

Препоръчителната норма от захар за един възрастен човек са около 60 грама на ден, съветват от СЗО. Това количество захар се съдържа в около 5-6 бисквити или 50 грама шоколад. В същото време това количество захар може да бъде набавено от портокалов сок (една чаша сок съдържа 20 грама захар) или ябълки (в една ябълка има около 10 грама захар).

В други често употребявани от хората храни като моркови, лук, картофи наличието на захар е наполовина (по 5 грама в един морков, картоф или глава лук).

Заместването на няколко лъжички захар дневно за организма с 400 грама плодове може да спаси около 1,7 милиона души по света от вредните последици от приема на "бялата смърт", отчитат от СЗО.

Експертите на организацията са изчислили, че липсата на плодове и зеленчуци в менюто ни е причина за около 85 на сто от сърдечно-съдовите заболявания, както и на 15 на сто от раковите заболявания в световен мащаб. По други данни на организацията ниското ниво на прием на плодове и зеленчуци е причина за около 30 на сто от случаите на исхемична болест на сърцето и на 10 на сто от случаите на инсулт по света.

СЗО препоръчва на национално ниво да бъдат изработени програми и ръководства, с които да се постигне ограмотяване на населението за вредите за здравето от прекомерната употреба на захар, като сериозно се навлезе в училищата и се повлияе върху храненето на децата и ограничаването на продуктите, съдържащи захар, в менюто им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още