IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на захар

Никога не са спортували 80 на сто от мъжете и 30 на сто от жените у нас, сочи анализ

11:24 | 17.03.14 г.
<p>
	Почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли и напитки със захар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли и напитки със захар. Снимка: Ройтерс

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки, съдържащи захар и така вреди на собственото си здраве. Това сочат данни от анализ на Националния център по обществено здраве и анализи за здравословния начин на живот на българите. Годишно българинът консумира по 36 кг захар, докато преди близо век употребата на този продукт у нас се е свеждала едва до 2 кг на година, съобщава БТА.

По препоръки на експерти от Световната здравна организация (СЗО) здравословната дневна консумация на захар трябва да бъде едва 10 на сто (и дори по-ниска) от общия процент на ежедневно набавяните калории.

Световната организация стартира до края на март кампания за обществени консултации за ограничаването на употребата на захар.

Според анализа почти всеки втори българин консумира по няколко пъти седмично захар, сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки, съдържащи захар.

Близо 80 на сто от българите консумират всекидневно между 1 или 4 чаши кафе, придружена с по 1-2 лъжички захар. Много по-малко от българите предпочитат чай - около 30 на сто, но отново с консумация на 1-2 лъжички захар.

Прекалената употреба на захар от българите е съпроводена и от липсата на някои основни навици за здравословен живот: диета по собствено желание спазват едва 15 на сто от мъжете и 25 на сто от жените у нас. Освен това около 50 на сто от българските мъже и 45 на сто от жените прекарват в седнало положение близо 5 часа дневно.

Рядко или никога не са спортували съзнателно около 80 на сто от мъжете и 30 на сто от жените у нас. По тази причина почти всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло.

Проучване на производител на захарни изделия показа наскоро, че любимият сладкиш на българите е крем карамелът, следван от кекса и бисквитената торта. След това в класацията са баклавата, палачинките, еклерите, тиквеникът и толумбичките. На последните места са млякото с ориз и канела и курабийките.

Защо наричат захарта "бялата смърт"?

Захарта придава приятно чувство за сладост при хранене, поради което продуктите, съдържащи захар, са много често предпочитани в менюто. Бялата рафинирана захар, която толкова често използваме всекидневно, обаче е източник само на празни калории и не доставя на организма други полезни хранителни вещества като витамини, минерали и растителни влакнини, коментират експерти.

Захарта осигурява най-бързо енергия на организма както при физически, така и при умствен труд. Редица продукти обаче съдържат повече калории отколкото захарта, но тя се усвоява най-бързо и лесно от организма и много често се преработва и натрупва под формата на ненужни мазнини.

Медът, петмезът, мармаладите са носители на витамини, микроелементи, органични киселини и други полезни съставки, докато захарта доставя само празна енергия. Ето защо медиците обичат да казват, че бялата рафинирана захар носи повече горчивини за хората, пристрастени към нейния прием.

Прекомерната или честа употреба на захар, захарни или сладкарски изделия води още до свръхприем на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип-2, зъбни кариеси и още куп заболявания. Смята се също, че прекалената употреба на захар е основна причина за появата на рак, тъй като раковите клетки основно се хранят с глюкоза.

Много са препоръките към хората, злоупотребяващи с приема на бяла захар и те основно се фокусират в две посоки: тотално ограничаване приема на захар и нейното заместване с други продукти - мед, медни продукти, кафява захар, подсладители. Най-ефективен начин обаче си остава включване във всекидневното меню на плодове и зеленчуци.

Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още