IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как ще се отрази Световното по футбол на Бразилия?

Страната е раздирана от футболни страсти и протести срещу скъпо струващото първенство

09:15 | 05.07.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финалът на Световното първенство по футбол наближава, а страстите около него се разгорещяват. Но освен месец за забавление, Мондиал 2014 г. означава и много повече – големи инвестиции, които обаче не се нравят на всички в Бразилия.

До момента Световното първенство е оценявано на 14-16 млрд. долара. Както показва графиката долу, сумата е значително по-малка от тази, похарчена за същото събитие в ЮАР през 2010 г. Тогава страната инвестира едва 4 млрд. долара. Всъщност Мондиал 2014 може да се похвали с истински рекорд – това е най-скъпото Световно първенство по футбол в историята.

Въпросът, който излиза на преден план в този случай, е къде точно са похарчени тези пари, при условие, че са три пъти повече от тези за предишното първенство. 2 млрд. долара от цялата сума са инвестирани в стадиони, за да се осигури достатъчно добра спортна инфраструктура за играчите и за техните фенове.

Охраната, която е изключително важна за подобен род масово посещавани събития, струва на Бразилия 855 млн. долара, докато за пътища са дадени 652 млн. долара. Останалата част от инфраструктурата, в която влизат хотелите например, струва 3 млрд. долара.  Другите разходи по първенството пък са 7 млрд. долара.

Бразилия е прочута по света не само с факта, че е една от най-бързо развиващите се икономики. Страната е известна с това, че произвежда 25% от доставките на кафе в света. От друга страна името ѝ е свързвано и с нещо не особено добро за имиджа ѝ– тя е най-големият вносител на кокаин. Но това, с което всички помнят Бразилия, е фактът, че футболът там е абсолютна религия. Националният ѝ отбор е петкратен световен шампион и това определено е повлияло на футболните страсти.

На фона на радостите и емоциите на феновете на Световното първенство, събитието  тази година предизвика вълна от недоволство, протести и насилие в Бразилия.  Основните мотиви, изтъквани от демонстрантите, са високите цени на транспорта, корупцията и лошите обществени услуги. Не на последно място те негодуват срещу дефицита на средства в сферите на образованието и здравеопазването.

Същевременно Бразилия се подготвя за още едно голямо спортно събитие -  Летните олимпийски игри, които ще се проведат в Рио де Жанейро през 2016 г. Бюджетът на страната за тях е 2,91 млрд. долара. Анализаторите смятат, че причината сумата да е толкова висока са новите спортове, както и увеличаващите се цени в страната.

Добрата новина е, че за събитието ще се използва инфраструктурата, изградена за футболното първенство. Лошата е, че това ще се случи само в Рио де Жанейро. Останалите стадиони и инвестиции в другите 11 града няма да влязат в употреба за международния спортен форум.

Това отново повдига въпроса за скъпата инфраструктура, изграждана за подобен род спортни събития, която след тях не се използва, а поддръжката и амортизацията след това означават още разходи за домакина на събитието.
От своя страна протестиращите виждат поредната голяма инвестиция, която обаче няма да отиде във важни сфери като здравеопазването и образованието.

Другият проблем, който стои пред Бразилия, също никак не е малък. Срещу инвестицията от 2 млрд. долара FIFA ще получи чиста печалба от 2,5 млрд. долара. Бразилия влага много по-крупна сума – 14 до 16 млрд. долара, като очакванията са приходите да достигнат едва 11 млрд. долара. Което означава, че страната ще се превърне в губеща.

На всеки бразилец първенството ще струва сумата от 73 долара. На фона на средната работна заплата от 778 долара бразилците се сблъскват с друг проблем. Дори и най-евтините билети за мачовете, струващи 175 долара, са непосилни за тях.

Цените не са високи само за бразилците. Както Ройтерс коментира наскоро, за представители на други страни от региона билетите също са скъпо удоволствие, ето защо мнозина избират да спят на къмпинг в Рио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
nikolay.i.nikolov.5
преди 9 години
Да, но всичко построено си остава, така че инвестицията ще върне много бързо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
nikolay.i.nikolov.5
преди 9 години
Да, но всичко построено си остава, така че инвестицията ще върне много бързо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още