IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов референдум за Brexit е ужасна идея

Никоя страна не е остров, дори такава, която в действителност е, като Великобритания, пише в свой анализ Ройтерс

19:16 | 12.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Колко вероятна е подобна тенденция? Няма стабилен политически ветропоказател, който да сочи само в една посока. В Германия, където страховете от възход на крайната десница са най-силно наситени с ужасите от 20 век, "Алтернатива за Германия" стигна върхово ниво от 17 процента в анкета в края на лятото, но падна до 12 процента на провинциалните избори в Бавария и Хесен, на които партията на Зелените отбеляза възход.

Националното полулистко коалиционно правителство на Италия продължава да е популярно, а вицепремиерът Матео Салвини, който е най-видният италиански политик и отявлен противник на имиграцията, предлага да бъдат либерализирани законите за притежание на оръжие, подхранвайки страхове от възход на влиятелно оръжейно лоби като това в Съединените щати. Правителството на Италия води битка с ЕС заради бюджет, договорен между Брюксел и предишното, левоцентристко правителство, към който популистката коалиция отказва да се придържа. Нито една от двете страни не може да си позволи да отстъпи, но компромисите могат временно да спасят репутацията.

В Испания, която е смятана за имунизирана срещу десния популизъм, израства нова сила. Крайнодясната партия "Вокс" се появи от нищото и спечели 12 места в областния парламент на Андалусия този месец. Тя може да влезе в местното правителство с програма, която доста повече беше свързана с национални въпроси като контрол над имиграцията, по-голяма власт на централизирано национално правителство, насърчаване на по-силно осъзнаване на приноса на Испания към цивилизацията и други. Това, че избирателите в Андалусия реагираха с въодушевление на партия, която иска прехвърляне на власт от областите обратно към центъра, показва голямо разочарование от испанската система на делегирано управление - система, създала продължаваща безизходица между сепаратистите в Каталуния и правителството в Мадрид. Разправията "има значителен потенциал да дестабилизира цяла Испания", казва каталунският коментатор Жуан Жозе Лопес Бурниол.

Коментарът на Бурниол важи за цяла Европа. Националните популисти не са спечелили, макар че хранят големи надежди за доста повече гласове, дори мнозинство, на европейските избори през май 2019 г., но оказват крайно дестабилизиращ ефект. Швеция се мъчи да състави правителство, защото крайнодесните шведски демократи контролират баланса на силите, а никоя от партиите от основното течение няма да се коалира с тях. В Австрия радикалната дясна Австрийска партия на свободата е по-малък партньор в дясна коалиция, която набляга на ограниченията върху имиграцията и предизвиква възмущението на либералите с атаки срещу държавната радиотелевизионна компания, предполагаеми опити за блокиране на разследвания за расистко поведение на привърженици на крайната десница и един особено остър въпрос - отмяната от правителството на закон срещу пушенето в ресторантите. Нито една страна не може да не вземе предвид голяма група граждани, които мразят направеното от партиите от основното течение.

Както в Съединените щати, съпротивата на популистите в управлението и извън него срещу либералните политики от всякакъв вид - за имиграцията, екологията, половете, медиите, семейството и социалната система - печели силна, последователна подкрепа. Тази подкрепа се подхранва от усещането - едновременно широко разпространено и дълбоко, че либералите и центристите са установили монопол върху властта от десетилетия и не са оправдали надеждите на хората.

А както пише Марк Лила в "Ню Йорк ривю ъв букс", "(в европейската десница) се развиват идеи и се изграждат транснационални мрежи за тяхното разпространение". Популизмът е нещо повече от разбойничество.

Британските либерали може би се надяват, че Камарата на общините вероятно няма да приеме предложенията на правителството за Brexit и това ще осигури втори референдум за преобръщане на гласуването за напускане. Но това би предизвикало класова война. Дървата са сухи и чакат някой да драсне кибрита. 

*Джон Лойд е съосновател на Института на Ройтерс за изследвания на журналистиката към Оксфордския университет. Изразените мнения са лично негови.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Нека Сити-то си краде от техните колонии - да пере и препира!Няма само нашият външен дълг и пр. врътки от бюджета на ЕС да ги храни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
Нищо толкова сложно не виждам. Либералната демокрация иска хората да са доволни. Последните 10 години сякаш се прави всичко, за да не бъдат те доволни. С пари на данъкоплатците се спасяваха банки, строят се мега-инфраструктурни проекти, а заедно с всички тези милиарди се краде най-нагло - наши хора печелят поръчките, надзора, работи се със съмнително качество, колкото да се изкара гаранционният срок... И е така в голяма част от Европа. Когато обаче бурята уж премина, тези дето бяха спасявани пак си взимат бонусите, а на корпорациите даже им намалиха данъците.Сега на данъкоплатците им се обяснява, че не трябва да карат колите си или да си купят по-скъпи; че трябва да плащат повече за климат, ток и друга енергия. После пък някой премиер/президент (да кажем Макрон или някой подобен) даже си прави реклама колко мислел за хората и планетата. Ама ти ми взимаш с 20% повече данъци и си мислиш, че съм балък да не съм забелязал и ще ти ръкопляскам?Същевременно тези с парите забогатяват все повече.Ако не се прекъсне тази тенденция и не настъпи кардинална промяна в провеждането на политики и разбирането на обществото и естеството на протестите, ЕС е обречен. Демокрацията в по-общ план - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още