IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гвиана ще е икономическото чудо на следващата година

Според фонда икономиката на малката южноамериканска страна ще нарасне с цели 86% през 2020 г.

16:52 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Снимка:Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) смята, че една от най-малките страни в Южна Америка вероятно ще отбележи значителен подем в икономическия си растеж през следващата година, предава CNBC.

Според МВФ Гвиана, страната с население около 780 000 души, която дели граница с Бразилия, Суринам и Венецуела в североизточната част на Южна Америка, ще нарасне икономически с цели 86% през 2020 г.

Потенциалното експлозивно разрастване на реалния й годишен брутен вътрешен продукт вероятно ще накара Гвиана да регистрира най-бързия икономически растеж в света през следващата година. Прогнозираното икономическо разрастване на страната е 40 пъти по-голямо от очакваното за САЩ.

„Причината за прогнозата на МВФ е, че в Гвиана има най-голямо количество петрол на глава от населението от всяка друга страна в света“, посочва Наталия Дейвис Идалго, анализатор на латиноамериканските пазари на свободна практика.

В сравнение със Саудитска Арабия, която има приблизително 1900 барела резерви на човек, Гвиана разполага с 3900 барела. А според Идалго страната дори може да разполага с много по-големи залежи от суровината, които още не са открити.

Гвиана е готова да започне производството на петрол през следващия месец - перспектива, която анализаторите смятат за силен двигател за икономически просперитет на единствената англоезична страна в Южна Америка.

Въпреки това Идалго определя прогнозата на МВФ като твърде „амбициозна“, като отбелязва, че правителството на страната е временно до изборите през март, което означава, че в момента не е в състояние да приеме бюджет за 2020 г.

В сравнение с прогнозите на МВФ, че Гвиана ще регистрира икономически растеж от 86% през следващата година, IHS Markit вярва, че политическата нестабилност в страната прави много по-вероятно икономиката й да нарасне с около 30%.

В началото на тази година МВФ определи средносрочните перспективи на Гвиана като "много благоприятни".

„Започването на производството на петрол през 2020 г. предлага възможност за умножаване на капитала и текущите разходи с премерено темпо в средносрочен план, за справяне с инфраструктурните пропуски и нуждите от развитие на човешкия капитал, като същевременно се намаляват проблемите относно устойчивостта на дълга“, изтъкнаха от МВФ още през юни.

Въпреки това организацията, базирана във Вашингтон, трябва да отчете потенциалните опасности, които биха могли да съпътстват такава бърза икономическа експанзия.

Валери Марсел, сътрудник в мозъчния тръст Chatham House, смята че на малката Гвиана ще й бъде много трудно да устои на натиска на големия петролен свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още