IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС няма да последва Тръмп и да се впусне в търговска война заради Хонконг

Лидерите на блока предлагат Брюксел да избегне пряката конфронтация с Пекин и да възприеме друг подход, въпреки различията по въпросите за демокрацията

22:20 | 29.05.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Един от ключовите проблеми в Хонконг е промяната - внезапната, радикална промяна - в правната рамка, правните гаранции в това как може да работи съдебната система. Ако сте инвеститор, това е ключово за взимане на инвестиционни решения“, казва източникът на медията.

Срив на инвестициите би бил огромен проблем за Хонконг, след като територията винаги се е стремяла да примами инвеститорите с откритост и прозрачност. Градът беше класиран като третата най-популярна дестинация за преки чуждестранни инвестиции от Европейския съюз през 2017 г. Голяма част от тези средства след това се насочват към Китай. Около половината от 2200-те европейски компании в Хонконг са открили там свое регионално седалище.

ЕС е вторият по големина търговски партньор на Хонконг след Китай. Германия е най-големият европейски търговски партньор за града - двустранната търговия възлиза на около 13,97 млрд. евро (15,3 млрд. долара) през 2019 г.

Инвеститорите в Хонконг вече усещат „жегата“. Миналата година се провали опитът на местната власт да прокара закон за екстрадиция, който можеше да позволи на заподозрените в Хонконг да бъдат изпратени на съд в Китай. „Правителството на Хонконг загуби много доверие, ако не и цялото. Не бих се изненадал да видя бизнеси, които напускат или поне намаляват своите операции и персонал там“, коментира Джулиън Чейс, професор по право в градския университет в Хонконг.

Според него за това преместване е необходимо време, но очакванията му са някои ясни тенденции да станат видими след лятото.

Рейнхард Бютикофер, германски член на Европейския парламент и председател на делегацията на институцията за връзки с Китай, заяви, че външните министри на ЕС трябва да обсъдят и да осъдят атаките на Пекин срещу автономията на Хонконг. Той призовава за механизъм за реагиране на нарушенията на правата на човека, както и страните от ЕС да преразгледат работата си с телекомуникационната компания Huawei „с оглед на факта, че китайското ръководство арогантно игнорира международното право“.

Говорейки пред германски дипломати, наскоро Жозеп Борел заяви, че „натискът за избор на страна (между САЩ и Китай) нараства“ и че „имаме нужда от по-стабилна стратегия за Китай“.

Меркел обаче предлага Европа да се стреми да избегне открита конфронтация с Пекин – нещо, което Вашингтон преследва. Тя признава все пак, че ЕС има дълбоки различия с Китай относно върховенството на закона, свободата, демокрацията и правата на човека, но иска да възприеме различен подход, а не директен сблъсък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
alligator_29
преди 3 години
Всичко на този свят е бизнес и пари. Няма демокрация, комунизъм или диктатура. Всички изповядват една и съща доктрина - забогатяване. Германия има прекалено много да губи в Китай, затова ЕС ще си мълчи. Великобритания и САЩ пропищаха защото Хонг Конг е една огромна пералня на парите както и лидер за избягване на данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Я ми кажи една санкция срещу русия. Нещо не могат да изнасят, произвеждат или доставят???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
ЕС винаги се е опитвал да го играе балансьор, но в сегашните времена тази позиция е трудна. Реално освен да загуби стотици млрд долари и пазарите си в Китай, нищо друго не може да направи. Русия дето е 1/10 от икономиката на Китай издържа след санкциите за Крим, при това не само от ЕС, а от половината свят, пък камо ли Китай. Европа не може да наложи проекция на сила до самите си граници, като Либия, пък какво остава да се конфронтира с Китай за оня де прави като вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
И защо пък ЕС трябва да се намесва в този конфликт, щото САЩ и Великобритания така са решили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Китай, Русия и САЩ правят бизнес със сатрапии, диктатори и по между си. ЕС не трябва да го прави така ли? Колкото до войните а Путин, на Русия са наложени санкции и държавите от ЕС участват в тези войни със жива сила. Например в Украйна, руския стратег тръгна за Киев, а още е в Донбас. И как след като прочети това, се сети за правата на ЛГБТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 3 години
Значи, ако са нарушени правата на ЛГБТИ, ЕС веднага реагира, но когато буквално се поробват милиони нормални хора, трябвало дипломатично да се подходи. ЕС и Германия се отпускат да правят бизнес с откровени сатрапии, като Китай и Иран, а за Русия думи нямам. Путин разпали три войни до границите на ЕС, а Германия само с декларации. Идва ден дето Германия пак ще бъде стругосвана и то жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
Правилно, Европейския съюз няма да се меси в мъжките работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
pioner
преди 3 години
Нарушенията на правата на човека. Тези май трябва да погледната Минеаполис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още