IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

- Как ще се реши проблемът с бездомните кучета?

В момента има един кучкарник на частна земя, за който даваме луди пари. Решението на проблема е комплексно. Трябва да се построят поне 6 кучкарника около София, всеки за по 400-500 кучета. Задължително всяко куче в София да е с паспорт и с чип, така че ако някое куче бъде изхвърлено на улицата, да се намери собственикът и да бъде глобен със сериозна сума.

Това, което д-р Желев от нашата листа предложи, е химическа кастрация, тоест лекарство, сложено в храна, което кучетата ядат, живеят си и се кастрират химически. Сега ГЕРБ са сключили договори с частни фирми и се плаща по 100 лв. на куче, за да го хванат и кастрират! Затова от Екоравновесие ги хващат и ги пускат по селата около София. В село Мрамор например има над 15 кучета, които живеят в училището и взимат сандвича от ръцете на децата. Бездомните кучета отново са бизнес за някой близък до управляващите от ГЕРБ и Атака и затова не се решава проблемът.

- В центъра на София градският транспорт е по-бавен от ходещите пеша, дори като цяло трамваите се движат с едва 11 км в час. Кому е нужен толкова бавен градски транспорт?

Как ще се движат, като те са строшени, освен това има лоша организация на движение.

- Отскоро КАТ опитват да регулират движението в пиковите часове сутрин и вечер, как го оценявате?

Много добра идея, дано да продължат. На много места съм го виждал - в Ню Йорк, Париж, Рим, Атина. Това е добра инициатива.

- Какво трябва да се направи, за да придобие общината контрол над Общинска банка, има ли основания да се иска съдействие от БНБ, която да приложи правомощията си и да се намеси в спор между акционерите, въобще нужна ли е банка на общината?

Важна е предисторията. Общинска банка е създадена, за да финансира РМД-та, които да купуват общински фирми на приятели на Софиянски, Костов, Антоан Николов. Акционери в банката са общината и общински фирми, като изкупувайки общински фирми, постепенно блокиращата квота се оказва във фирми, близки до Любомир Павлов.

Между другото, Столична община е собственик на компенсаторки, защото тези РМД са плащали и с компенсаторки, което е абсурд.

После Любомир Павлов продаде на Ковачки своя дял в банката, който реално е блокираща квота, защото за смяна на надзорния съвет трябват 75% + 1 глас. Това, което направи предишният общински съвет и СДС са виновни е, че сложи двама представители на Ковачки и един на общината в съвета. Кой ги е определил тези представители на общината не знам, но после се оказа, че единият е бил на Ковачки.

- Вече седма година миноритар контролира банката. И от ГЕРБ през целия 4-годишен мандат не направиха нищо. Защо ли?

Общината трябва да поиска от БНБ да се намеси. Против всякакви правила е мажоритарят да не може да управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
И още нещо. Преди няколко месеца се видях с една приятелка, която живее във Виена, и когато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Директно ти отговарям:1) Не2) Не за всички (все още), но тази кметска управа е единствената която реално полага, и то не малко усилия, за да реши проблема. Тук само в скоби, че в сравнение с 2004 г. през последните няколко години в София се раждат с 30% (4-5 000) повече деца, а проблем с местата имаше и тогава.3) Не и това не трябва да става, докато софиянци не станат отговорни граждани. При положение че има хора, които си изхвърлят *** през прозореца, да се предлагат методи с купуване на торби е меко казано смешно.4) Не знам, но като гледам безобразното талибанско паркиране едва ли са много.Проблеми има още много (кучета, благоустройство на новите квартали), но движението е в правилната посока, който не счита, че това е така, да изрази мнението си на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Значи за статията. Каролев е прав за всичко, което казва.НО това, че го казва не значи, че той ще направи нещо по-добро - напротив.Той си е типичен мошеник, олигарх с професия финансово посредничество т.е. взима едни пари върти ги насам натам и накрая прибира комисионни без да е направил нищо реално. Не по-добър от нормален лихвар на практика.За лично предпочитам Фандъкова - поне не има някаква съвет макар да не разбира много много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
София беше в най-лошо състояние при Янчулев през 90-те. След него Софиянски даже изглеждаше добре. Иначе заради безумното управление на града последните 21 години сега Фандъкова и ББ направо изглеждат като спасители. Така, че сегашното управление е най-доброто на София, но само защото предишните бяха трагични иначе си е посредствено. А далаверите продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
даа, но вероятно е че пак ще я изберат. Това че покаже че 'софиянци' са си виновни че живеят в такава ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
а Фандъкова пък изобщо не разбира какво прави .- аз Сф в по-лошо състояние не съм я виждал - лампите по булевардите не светят или ако светят светят на половина - дупки копане хаос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
не само той ами цялата клика на НДСВ най-вече някои министри които обраха Бантустана както американците не можаха да оберат Ирак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 12 години
Айде сега да ни кажеш от т.нар. "европейско и друго финансиране", колко са заемите и колко от тях са с гратисни периоди ? Защото като мине периода идват едни дооста тежки плащания. Нещо като един реже лентичката, а друг плаща. Впрочем за периода от януари 2003-та досега инфлацията е 60%. Ако бюджетът 2003-та действително е 4 пъти по-малък, то излиза, че реално е скочил точно 2.5 пъти. Пита се обаче наистина:1. Има ли завод за *** Да/Не (ББ нали така стана кмет - Софиянски два пъти ни вкара в зверска мръсотия)2. Има ли места за децата в детските градини Да/Не (аз твърдя, че няма, след като има 3000 деца без места)3. Таксите смет събират ли се на база реално замърсяване, или не ? Защо си отиде Герджиков и какво ще стане с такса смет след изборите ?4. Колко са приходите в бюджета от синята зона и защо са толкова малко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
хендехох
преди 12 години
Благодаря за информацията IMRO. Значи ще си гласувам за Фандъкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Каролев честно казано звучи нормално, но още с първото си интервю директно излъга, и то няколко пъти."Когато бил станал общински съветник (2003 г.), бюджетът на София бил четири пъти по-малък от сегашния, оттогава инфлацията била 25%, но оттогава услугите в София не се подобрили 3 пъти (минус 25% инфлация, ерго, в София много се краде".Инфлацията само през 2007 г. е 12,5 % (половината от това, което твърди Каролев), а кумулативната инфлация от 2003 г. насам е над 50 % - на който му се занимава да изчислява точно колко, да го направи. След това, близо половината от бюджета на София за тази година (около 1,3 млрд. лева) се дължи на европейско и друго финансиране за инфраструктурни обекти (т.е. това НЕ са приходи на общината), каквото финансиране през 2003 г. почти не е имало. Тоест реално имаме едва двойно нарастване на бюджета при над 50 % инфлация и тезата на Каролев издишва моментално като спукан балон. А бланкетни твърдения за корупция без доказателства и баба ми може да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още