IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Ферис: Не се целете директно в печалбата

Разговор на Investor.bg с автора на „4-часова работна седмица“

08:34 | 04.02.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Ферис. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Тим Ферис. Снимка: личен архив

Личностите, които представяме в „Имената на бизнеса“ обикновено, са изключително успешни в една конкретна област. Понякога може би в две.

Тим Ферис обаче е едно от любопитните изключения, с които ще ви срещнем. Не срещаме всеки ден човек, чийто арсенал от постижения включва изграден бизнес, продаден след години за милиони долари, рекорд на Гинес, три бестселъра, редица успешни инвестиции и шампионска титла по кикбокс. Освен това говори шест езика.

Споменахме ли, че е само на 35 години?

Той е автор на книгата „4-часова работна седмица“, която е преведена на 35 езика. Книгата остава в списъка на бестселърите на Ню Йорк Таймс в продължение на над 4 години. В нея Тим Ферис представя система за оптимизиране на дейността, според която всичко необходимо за управлението на успешен бизнес може да се свърши само за 4 часа седмично.

Ферис специализира в разработката на методи за овладяване на дадено умение или изкуство за изключително кратък срок. Твърди, че за шест месеца е научил китайски, а испански – за осем седмици на ниво, позволяващо му да говори и разбира свободно.

На 23-годишна възраст основава компания за продажба на хранителни добавки. Девет години по-късно я продава на британски инвестиционен фонд.

Едва няколко месеца интензивни тренировки по кикбокс и специално изградена техническа стратегия са му нужни, за да спечели национална титла в категория до 75 г. по време на първенството в Китай през 1999 г. 

По време на пътуване до Аржентина започва да тренира танго. Няколко години по-късно, заедно със своята инструкторка, поставят световен рекорд за най-многобройни завъртания за една минута.

Той е и един от ранните рискови инвеститори в компании като Facebook, Twitter, StumbleUpon, Evernote, Uber, Spotify и други.

Втората му книга „4-часово тяло“ също постига значителен успех. За написването й той инвестира над 250 хил. долара в множество експерименти с диети, сън, физически тренировки, редица медикаменти и хранителни добавки. Според неговата теория, предизвикала голяма полемика във фитнес средите, той е успял да качи над 15 кг. чиста мускулна маса за 28 дни с две 30-минутни тренировки на седмица (или общо 4 часа във фитнес залата за целия период).

В най-новата си книга „4-часов главен готвач“, излязла в края на ноември 2012 г., Тим Ферис описва подробно стратегията си за изучаване на което и да било аморфно умение или изкуство за кратък период. Благодарение на нея за няколко месеца той овладява кулинарното изкуство на професионално ниво.

Теорията му за т. нар. „мета учене“ (или учене как да учим) се базира на изследване на изключенията от общото правило, от статистиката в областта. Според него показателни са аномалиите в практиките на хора, които постигат успехи в дадена област, въпреки наличието на съвкупност от фактори, които обективно погледнато на теория би трябвало да са по-скоро пречка за успех.

Той казва, че топ 1%  от експертите в дадена област често успяват въпреки начина, по който тренират, а не благодарение на него.

Ферис дава пример с техниките на многократния шампион по плуване Майкъл Фелпс от една страна и любителя Шинджи Такеучи от друга. Първият плува от седемгодишна възраст и използва класическа техника за плуване на повърхността на водата, изискваща огромни физически усилия. Такеучи, от своя страна, започва да плува на 37 години и ползва техника на „пълно потапяне“, която видимо не изисква особени усилия. Това са примери за това какво означава да бъдеш най-добър (Фелпс) и да станеш най-добър (Такеучи) в дадена област. Моделът на тези като Такеучи може да бъде много по-полезен при изучаването на непознато умение, смята авторът.

Според теорията му напълно постижимо е всеки да стане един от 5% на най-добрите експерти в която и да е област и то само за няколко месеца.

Независимо дали ще приемем тези твърдения за чиста монета или с резерви, книгата и философията на Тим Ферис предлагат прекалено много и добри идеи за оптимизация и усъвършенстване, за да ги пропуснем.

Малко след излизане на последната му книга имахме възможност да участваме в конферентен разговор с Тим Ферис и избрани читатели, по време на който той сподели своята гледна точка за това как да правим бизнес и как да работим ефективно.

Тук ви предлагаме част от въпросите и отговорите на Тим Ферис*

- Какво бихте направили ако стартирахте всичко сега?

Разбирам мотивацията зад въпроса, но е различно за всеки. Лично аз бих стартирал блог и бих продължил да правя това, което правя в момента, като едновременно пиша за работата си, за да може повече хора да знаят за нея.
Това обаче се отнася за мен, не важи за всички.

Ако говорим по-общо бих посъветвал хората да се опитат да се наложат като собствена марка, като комуникират директно с останалите. Така ако в един момент сменят компанията си, те ще имат собствена общност, която ще ги последва.

Някой ми беше казал - измервай личния си капитал под формата на това, което ще остане ако ти отнемат всичко, което не ти принадлежи (колата на изплащане, ипотекираната къща) и т. н. Мисля, че това е добър модел да се гледа на нещата; бъдете сигурни, че не строите замъци в нечий чужд двор.

- Ако имахте знанията, които имате днес, какво бихте посъветвали 20-годишния Тим Ферис?

Съветът би бил: не се цели веднага в приходите. Фокусирай се върху опита преди приходите, колкото и тривиално да звучи. Мисля, че ако започнете да преследвате директно печалбата, пропускате възможността да трупате опит, работейки за някой професионалист, който може да бъде сред най-добрите в сектора и да ви е от безценна помощ.

Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"На практика, те просто много силно желаят това,, към което са се устремили, правят всички възможно /и повече от възможното/ за целта. "----------------+1.000Така е - има една тайна думичка - "Аз желая" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Инвестор, искам *** Ферис да дойде в България тази година! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
А мен пичът ме кефи "просто така". познавам хора, постигнали за седмици това, което други не могат и за месеци и, знаете ли, какво? На практика, те просто много силно желаят това,, към което са се устремили, правят всички възможно /и повече от възможното/ за целта. И резултатът не ги кара да чакат дълго. ние тук живеем в някакво безвремие и, сами повярвали, че това е единствено възможният начин на живеене, току опитваме да мерим и останалите с нашия си аршин. Съответно, той често се оказва и къс, и крив...Браво на момчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Интуиция?! Интуицията в повечето случаи е просто неосъзнат опит. И като така не мисля, че може да се разчита толкова твърдо на нея. Особено когато се плава в непознати води. Е, има и един малък процент хора, при които е по-различно. Но това е една друга тема... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Няма значение дали е придобита или вродена психопатичността е силно разпространена и е норма. Но това не отменя инстинкта ни за самосъхранение пораждащ негативизъм и предпазливост.А дали тази норма е добра за света или не, човек няма капацитет за пълноценна причинно-следствена оценка, затова е добре да се осланя на интуицията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Но всъщност ми се струва, че бъркаш психопатите с (прекалено) амбициозните хора. Което са две съвсем различни понятия, макар и на моменти да изглежда като да имат еднакви характеристики. Сега като се замисля, освен ако не е вродено (генетично) човек може и да стане психопат (т.е. безчувствен към останалите) и ако дълго време е изолиран и пренебрегван от тях. Но това тема за психологически форум. Тук мисля става въпрос за амбиция надхвърляща (значително) рамките на средностатистическата. В което мисля няма нищо лошо само по себе си. Дори (както казах) напротив - добре че има такива хора да дърпат света напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Е, добре тогава че ги има, защото иначе още щяхме да сме с лъкове и стрели, а писмеността щеше да е непозната технология... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
george_tn
преди 11 години
...и замислял ли си се кои хора пишат книгите със съвети за правилен живот, печалби, НЛП, себепознание, религия и т.н. - отговор - пак психопатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Христок, замисли се защо ТРЯБВА да сме негативни и подозрителни към "силно мотивираните хора" - защото са психопатични и естественият ни инстинкт изисква да сме нащрек. Не опира до възпитание. Виж позитивизма се възпитава....също както психопата дълго време заучава моделите за правилно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
hristok
преди 11 години
Melani2 в България все ще се намери някой, който да е недоволен и негативен към силно мотивираните и дейни личности. Ето за това сте на това положение. Ако всички в България направим и една трета от това, което е направил човека нещата ще са мноооооооого по оптимистични. Браво на такива хора и дай боже повече около мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още