IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Николова: Производителите на вино ще спечелят, ако се обединят в обща кауза

През последните две години се отварят много нови пазари за качествени и скъпи вина, заяви изпълнителният директор на „Катаржина Естейт“

08:15 | 09.10.13 г. 8
<p>
	Цветелина Николова, <em>снимка: личен архив</em></p>

Цветелина Николова, снимка: личен архив

В лозята на „Катаржина” почвите са разнообразни. В един декар лозе може да има няколко вида почви – канелени, горски, червени..... Ако на този декар е засято мерло, всеки вид почва дава различни показатели на гроздето. Ние го берем разделно и го събираме разделно в съдовете. Когато започнем да правим купажите и блендовете, се получават пет клона от мерло. Имаме за резултат вкус като купаж от пет сорта, а е само един. Това много обогатява виното.

Има ли връзка между отличията, които получава едно вино и продажбите?

Много български производители си представят вината като залагат на получените медали, но за нас не е това начинът. Миналата година събрахме всички медали, които сме получавали от 2006 г. от откриването на „Катаржина”. Имаме 350 медала, златни и сребърни, коeто е повече от броя на всички изби в България.

Все пак кои отличия на ваши продукти цените най-много?

През 2007 г. имахме двоен златен медал на конкурса Syrah du Monde – най-престижният конкурс за сира в света, провежда се в Сан Франциско. Ако 35-членно жури се произнесе единодушно при скрита дегустация за едно вино, то взима двоен златен медал. За нашето вино Encore Syrah това беше изключително голямо постижение.

Оценките, които Робърт Паркър даде за нашето вино Katarzyna Rezerva 2008-2009, също са изключително голямо постижение, което влезе в историята на българското винопроизводство. Той е най-известният експерт по виното в света. Ако той дегустира определено вино, това води до гарантирани продажби.

Робърт Паркър оценява вина по принцип само във Франция и то в района на Бордо. Абсолютно случайно той дегустира Katarzyna Reserve и даде 91 точки, а по неговата система за оценяване над 89 точки получават само изключителни вина, например петте най-добри в Бордо. За неговата оценка за нас писаха специализирани издания в цял свят.

Буквално преди няколко дни избата получи два златни и един сребърен медал от престижния винен конкурс Mundus Vini, в Германия. Encore Syrah 2011 и Katarzyna Reserve 2009 се наредиха сред най-добрите вина в света и получиха златен медал. Със сребърен медал е наградено Question Mark Gold 2010. И трите вина са носители на много награди на световни винени конкурси.

Mundus Vini се провежда за 13-и път в Германия, като тази година са се състезавали 6212 вина и са оценявани  на принципа „сляпа дегустация” от 250 винени експерти от 40 страни. Само 30 вина от всички участвали са получили златно отличие.

Какво още е необходимо, за да се развива вашият сектор?

Всички изби работят самостоятелно, нямаме сдружения и обединения на национално ниво, добре би било да се съберем всички винопроизводители и да работим за някаква кауза, да развием външните пазари. Членуваме в различни организации, но там не се работи за никаква кауза.

Питате за Русия - като имаме запитване за 10 млн. бутилки, ние не можем да отговорим, защото нямаме това производство. Трябва пет или десет изби да се обединим и да работим заедно. В Чили са направили изключително успешно такъв тип сдружение. Те рекламират Wine of Chili и продават един етикет, под един бранд.

И ние сме склонни да го направим, но трябва да има обединител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
dragonheart
преди 9 години
Искам да поздравя дамата за това изпълнено с положителна енергия и ентусиазъм исказване.Дано повече от българския бизнесс елит да има подобно мислене и дано дела, като тези да се осъществяват наяве, да не е само PR! Относно тази част за това как развалихме виното си което се изнасяше за Англия, само мога да кажа, че глупостта никога не спи.Това е честа практика правим хубав продукт, той печели със своите качества и изведнъж почваме да спестяваме за печалба, която ни излиза скъпо по-късно.Примери за такива продукти мога да дам много в България.Но все пак нека останем оптимисти и да се учим от грешките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
aide_de
преди 10 години
Кога и къде в БГ-то е имало обединение. Тези са си обединени-гледай колко фирми...За да продаваш вино в Русия трябва да си голям КЪРКАЧ, за да те приемат руснаците...А мацката си е подставено лице и тоолкоз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
king
преди 10 години
Точно от такива хора като Цветелина има нужда България. Производството на вино ще се увеличи с добра пазарна стратегия и инвестиции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
tesla
преди 10 години
Защо наистина не се обедините?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Като се има предвид, че и нашата държава е корпорация, а ние сме и роби, да, на Корпорация България и трябват такива хора!Но на хората НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 10 години
mvassilevСледвай1преди 3 часаБраво!!! Млада, красива и амбициозна! На държавата и трябват такива хора.----------------------------------Мдааа и аз бих пил вино с нея! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Е, тя говори за многомилионен(в бутилки) износ за Русия, което е свързано и с основното ми впечатление от прочетения материал: добри сигнали за професионализъм и потенциал, но инвестицийките все още са мижави, липсват сериозни браншовите организации, както и политики на държавно ниво, все фактори с голяма тежест за резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Цв. Николова: Производителите на вино ще спечелят, ако се обединят в обща кауза=====И на тая кифла не и се работи! Кво вино ***, хората нямат пари за хляб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още