IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукан Луканов: Има чисто българска криза, която спъва родното производство

Правителството ще си е свършило работата, когато създаде условия за наемане на нови работници и повишение на заплатите, смята мажоритарният собственик на Арома

08:35 | 11.10.13 г. 15
<p>
	Председателят на Съюз &quot;Произведено в България&quot; и собственик на Арома АД Лукан Луканов Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Председателят на Съюз "Произведено в България" и собственик на Арома АД Лукан Луканов Снимка: Investor.bg

-А приемането ни в Шенген?

Приемането ни в Шенгенското пространство за мнозина е само гишета без опашки и преминаване през границите със 100 км/час. Шенген е нещо друго - той е инструмент за конкурентоспособност. Когато твоите тирове стоят на опашките и трябва да предоставят документ, сертификат и т.н коства време. А времето е пари.

Освен това говорим и за административен ресурс. Аз не приемам упреци от порядъка, че българките производители са с ниска производителност и конкурентоспособност. Има и такива причини, но по-голямата част от тях се коренят в управлението на държавата. И в договорите и в резултатите, които сме постигнали с други страни.

- Очакват ли се още фалити на малки и средни предприятия?

Разбира се, че се очакват. Аз не съм оптимист за това, което става. Нещата стават все по-тежки и заради това ние много притискаме правителството бързо да действа. Притискаме ги по всички възможни линии: организираме директни срещи с министрите, медийни изяви, чрез нашия Съюз „Произведено в България“, чрез работодателските организации. 

- Новото правителство по-отворено ли е за дискусия?

Мисля, че да – по-отворени са за дискусия. Мисля, че благоприятно действат барабаните под Министерския съвет. Действайки под натиск, работят по-добре и това е разбираемо.

Те коментират бъдещи мерки за стимулиране на малките и средни предприятия непрекъснато. Това, което сме направили ние, е да им предадем нашите искания – какво да се промени, за да може бизнесът да се развива.

- Какво искате?

Нашите искания са прекалено много, за да бъдат вкарани в един отговор. Нека започнем от Агенцията по храните, който е един паразитен орган, буквално убиващ българския бизнес и свършим с Комисия за защита на конкуренцията, която въобще не си върши работата. Не говорим само за оптимизиране на работата на Агенцията по храните, а пълно намаляване на бюрокрацията. 

Аз запознах колеги и вицепремиера Даниела Бобева с някои факти, които са напълно неприемливи с оглед ширещата се мизерия в страната - например как действат здравните инспектори и какви формални изисквания поставят на износителите.

Износителят трябва да пише номера на камиона или превозното средство, с което се изнася стоката му. Ами откъде да го знае износителят, като то ще пътува със спедиторска агенция – само тя има информация за тези номера.
Здравните инспектори проверяват и партидата за износ. Протоколът им трябва да бъде разписан от директора на агенцията, но когато той липсва, всички стоят и го чакат. Защо трябва да го чакат - процедурите трябва да се олекотят. Все неща от практиката.

- Не ви ли се струва, че новото правителство твърде бързо започна да въвежда мерки. Възможно е някои от тях да са не дотам обмислени и дискутирани с бизнеса.

Бързането на правителството е за всекиго в България. Всеки в България бърза, защото те знаят, че това е единственият начин да се закрепят и да продължат работата си по-дълго време. Ако те успеят да осигурят условия, по-добри за родния бизнес, ако той заработи, наеме нови работници и повиши заплатите – правителството ще си е свършило работата, без значение кой и как протестира срещу него. Аз мисля, че и протестите биха могли да се променят, ако видим положителните резултати, тъй като в България най-тежкият проблем си остава бедността.

- Какви са механизмите за финансиране на малкия и среден бизнес?

Напоследък най-актуални, освен банковото кредитиране и механизмите му, са европейските средства. Те са болната тема. У нас има едно залитане по крупното усвояване на европейски средства с инфраструктурни проекти,

Затова не тръгна оперативна програма „Конкурентоспособност“, затова и мярка 123 е до никъде. Просто защото целият административен капацитет на държавата е съсредоточен да не изпуснем големите средства. А малките пари, които не са никак малко за нашите предприятия, остават на заден план.

- Как би се стимулирало потреблението на български продукти?

Ние в нашия съюз сме заложили на една кампания, която преговаряме с правителството и медиите - „Избирам българското“. В момента, в който един българин посегне в супермаркета, за да си купи нещо и види, че то е българско, бихме искали неговото съзнание да сработи, че парите дадени за български продукт, остават в страната. Купувайки вносна стока парите заминават навън.

Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 2
king
преди 10 години
Субсидиите на нашите ферми и на фирмите от преработвателната промишленост са в пъти по-малки от тези на западните компании. Лихвите по кредитите и финансирането ни е отново 2-3 пъти по-скъпо отколкото на една френска или немска компания._ И после искаме да имаме производство и да сме конкурентноспособни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 13
king
преди 10 години
Бившият финансов министър Симеон Дянков беше човекът, който с абсолютна сигурност, може да влезе в историята като убиецът на българския бизнес. По негово време чувалът се тупаше, докато и прахта се изтупа.-За това България е като изтупан брашнен чувал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
Дан
преди 10 години
Георги! Ти наистина имаш имплант, ама за жалост май са ти го пернали на мястото на мозъка. И много му малка оперативната памет - колкото да събере само пет изречения текст, дето ги пляскаш под всяка статия. Поне ъпдейтвай от време на време, че да има връзка с другото дето пишат Ората без импланти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 10 години
na sa6toto adress4e e i "non profit organizatsiata" na Andrei Rait4ev!!?? Ni6to lo6o nali???http://***.ngobg.info/bg/organizations/4355-%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%88%D1%8A%D0%BD%D1%8A%D0%BB-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82.html#w kwalifikazia - perfektno gowore6t russki, zaekwa6t na angliiski - e tuk padnahme s jena mi da se smeem.. eto i link..http://spb.bg/index.php?modul_type=article&id=61
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
mick
преди 10 години
По въпроса за касовото плащане на ДДС - това няма ли да увеличи още и без това голямата междуфирмена задлъжнялост?Защо не се направиха промени, така, че тези които бавят плащания на фактури да се разбързат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Toranaga
преди 10 години
http://***.spb.bg/bg/article/67/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B1.htmleto gi krassawzite, deto reklamirat balgarskoto. Wseki da si naprawi izwodite!!! wijte kwalifikaziite na uprawiteniat savet :-) :-)Az li4no 6te deistwam taka - koito 4lenuwa w tozi "съюз" - niama da mu kupuwam stokite.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Този щатен агент на ДС - Лукан Луканов, защо ли не се скрие накъде , а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
Toranaga
преди 10 години
Ние в нашия съюз сме заложили на една кампания, която преговаряме с правителството и медиите - Избирам българското.Iska da kaje v moiat съюз - za nikoi ne e taina koi e organizatora i benefizienta!!! Allooo Lukanov - tipi4en primer za nagal BG businessmen!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
Toranaga
преди 10 години
"Small Bussines Act" - zatowa li razdeli "Aroma" na 3 firmi - za da moje6 3 pati da izmekiari6 subsidia!! Eto zaradi takiwa kato tebe, deto otpisswat "Ar. Cosmetics" na 1/3 ot aktivite i pla6tat minimalna zaplata niama prokopsia.Sled tazi zakonna krajba az we4e ne kupuwam ni6to ot "Aroma".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
само 6г! - от тогава е централизирано! - преди това отделно спорадично според настъпани по-високи интерси, но НЕ централно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още