IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Александров: Наивно е да разчитаме на потреблението като фактор за растеж

Финансистът не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката

08:11 | 09.01.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	доц. д-р Стоян Александров. <em>Снимка: Свилен Колев</em></p>

доц. д-р Стоян Александров. Снимка: Свилен Колев

- Що се касае до висшето образование и сегашния модел на финансиране на висшите училища – създава ли той конкуренция между университетите? Удачен ли е за тях?

Повече от ясно е, че не създава. Би трябвало да се създаде друга обстановка тогава, когато реализацията на кадрите зависи от това какъв университет си завършили и каква подготовка са получил. Не случайно като погледнете класацията на западните университети ще видите, че един от критериите е реализацията. Второто е стартовата заплата. Ние нямаме насрещна система за оценка на това кой университет какво качество готви. Второто нещо са системите за рейтинг на отделните ВУЗ-ове. Няма обективни критерии, на които може да се стъпи. За да може на тази база да промениш системата на финансиране, трябва да я следва качеството.

Винаги ще има нещо, което да се критикува в една такава област. Действително може би университетите трябва да станат по-малко, да има повече частни университети, но да има завишени критерии, защото в момента някои университети само раздават дипломи, а не дават знания. Не е нормално да има толкова много университети за една такава малка държава. Явно не е нещо както трябва в тази система. За мен не е нормално един преподавател да бъде титуляр на 5-6 дисциплини. За съжаление нивото пада, изискванията на преподавателите също. За съжаление го има и този проблем. Какво означава един преподавател да преподава в пет университета? Кога успява? Когато говоря за реформи в образованието, казвам, че още в началото образование трябва да има сериозна реформа.

- Доц. Александров, ръководител сте на катедра „Финанси“ в УНСС вече дълги години.  Какви според Вас са съвременните предизвикателства пред един студент по финанси? Какво би могло да се усъвършенства в учебната програма и професионалната подготовка на студентите, например, за да бъдат конкурентоспособни спрямо връстниците си в Европа и по света?

Не бих искал да говоря за другите. Мога да говоря за катедра „Финанси“, на която вече 17 години съм ръководител и 30 и няколко години работя в нея. Болестта на университетите, макар и при нас да не стои толкова този въпрос, е, че се правят учебни планове и програми заради преподавателите, а не заради студентите. Такива измислени дисциплини има в университетите.

Навремето въведохме изискването в учебните планове да залагаме дисциплини, които се четат поне в няколко западни университета. В учебния план на специалност „Финанси“ няма дисциплина, която да не се чете някъде. Но в същото време няма да намерите нито един университет в света, който готви финансисти, на които 60% от дисциплините му са общоуниверситетски дисциплини, които, да, обогатяват културата, но не готвят добрия професионален специалист.

Не е работа на университета да ограмотява студента по финанси. Не е проблем. Аз смятам, че и културология, и археология, и езикознание да учите, все ще е полезно на всеки един, нали? Обаче това ли е задължението на университетите?

В нашите учебни планове има същите дисциплини, които учат в същите западни университети. Даже бих казал, че нашият учебен план е по-добър от много от реномираните английски университети. По програмите препоръчваме учебници, които се преподават в реномираните западни университети. И като се има предвид, че студентското обучение в крайна сметка е основно самоподготовка. Лекцията може да проворика интереса, но лекцията не дава готовия отговор.

В магистърските степени на обучение пък модулните формули, този голям формализъм, това обединяване на разнородни потоци – на неикономисти, икономисти, финансисти, правят нивото различно. Но не е нормално и всеки да може да завършва. Ето тези неща трябва с времето да се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Александров е отишъл в макроикономиката, която не му е силната страна, за да твърди лековерно, че " Да се разчита на увеличено вътрешно потребление и това да е фактор за растежа е малко наивно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
На колегата С. Александров е дадена възможност да покаже логореята си. Казал е разбира се верни неща, или полуверни, заобикаляйки други неудобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Абе,"доцентче"?За какъв такъв ти е растеж,без потребление?Или ти "потреблението" на богатата престъпна ***,което явно ще дойде от растежа,а не от междугалактическия вакуум,не го считаш за "потребление".Ето такива малоумия(представителна извадка от "народа"),"управляват" държавните финанси.Резултатът го знаем всички,ЗАЩОТО ПРИЧИНАТА ЗА ТОЗИ РЕЗУЛТАТ СМЕ ВСИЧКИ НИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Всички "икономисти" , "финансисти", "банкери" са за разстрел! Науката им е една измислена "магия" , смесица, от гледане на боб ,гадателство и откровенна измама! ТЕ СА ХОРА КОИТО САМО ИЗТОЧВАТ СИСТЕМАТА БЕЗ ДА ДОПРИНЕСАТ И ЕДНА СТОТИНКА ЗА НЕЯ! ПЪЛНА ЗАБРАНА НА САТАНИНСКАТА ИМ "НАУКА" И ПРОФЕСИИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Просто казано, банката не е данъчна полиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е, ако ще намесваме етика, морал, закон... ще стане друга тема. Аз гледам на сивата икономика като на нерегламентиран начин за намаляване на данъчното облагане. Просто, това е икономика, която плаща по-малко данъци. Толкоз! Не е незаконна в по-широк смисъл (не продава наркотици, оръжие и пр.). Което може да се разглежда като несправедливо от една страна, но ако погледнем от друга, може да се окаже пък компенсация за други, не толкова видими несправедливости. Например това, че някой има възможност да направи "данъчна оптимизация" защото си е излобирал някоя вратичка в закона какво е? Ами такъв е живота - всеки се бори както може и с каквото може. Затова аз не хвърлям камък по сивата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Изместваш въпроса. Излиза така, че банките въпреки, че разпознават престъплението, те отиват още по надълбоко ами кредитират човека точно срещу тези бъдещи сиви (незаконни) пари. При това на солидна лихва. Е те тва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
И какво като друсне икономиката? Всичко зависи от фирмата! Погледнато микроикономически, колкото по-малки разходи има тя (независимо как постигнати), толкова е по-сигурна защото е по-конкурентна (при равни други условия). Ако фирмата бъде друсната от криза, тя пак трябва или да свали заплатите или да уволнява даже всичко да й е бяло. Ха-ха, да не би белите фирми да нямат проблеми с пазара, работниците и т.н.?! Да го кажа по друг начин - представи си, че вместо парите на ръка, фирмата е намерила законен начин за "данъчна оптимизация". Как това променя стабилността й?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Малко не съм съгласен с теб - това, че получава доходи на сиво не значи, че доходите му не са сигурни. Доходите му са толкова сигурни колкото е сигурна фирмата, която му ги дава, а дали на бяло или сиво няма значение. ---това печели приза за най-тъпо изказване на деня. Нали утре като друсне малко икономиката шефа ти казва "какви пари? нали сам ти превел всичко по договора." Как сивата икономика да не е рискова?! Щото ако се преместиш в друга фирма надали от първия месец ще ти дават същата сума под масата. Как може да излизаш с аргумент, че сивата фирма МОЖЕ да бъде сигурна?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е, тогава, с риск отново да прозвуча свръх самоуверено, ще кажа, че това е глупава политика. Поне от българска гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още