IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Александров: Наивно е да разчитаме на потреблението като фактор за растеж

Финансистът не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката

08:11 | 09.01.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	доц. д-р Стоян Александров. <em>Снимка: Свилен Колев</em></p>

доц. д-р Стоян Александров. Снимка: Свилен Колев

В Бюджет 2014 г., а и като цяло в програмата на управляващите, са заложени редица промени и цели в данъчната политика. Данъкът върху лихвите по депозитите постепенно ще бъде намаляван. Управляващите сякаш все още не са се отказали да въведат семейно подоходно облагане. Взе се решение да бъде връщан данъкът на получаващите МРЗ. Този ход също се разтълкува като стъпка в посока въвеждане на подоходно облагане с необлагаем минимум. Как ще коментирате всички тези идеи за промени в публичните финанси на страната?

Това са козметични промени. Това не засяга същността на данъчната ни система и данъчната ни политика. Става въпрос за суми, които са капка в морето.

- Имате предвид от гледна точка на приходите в бюджета?

По-специално за данъка върху доходите от лихви, това, което смятат да го правят, е популистко. Управляващите много добре знаят, че никой няма да ги остави да управляват пет години, за да реализират тази идея до край. Въпросът е много сложен. Реално погледнато още през 1992 г., когато бях шеф на Данъчната администрация, а Иван Костов беше финансов министър, когато готвихме данъчно-материалните закони, още тогава бяхме предвидили доходите от лихви да бъдат облагани, защото в общи линии такава е световната практика.

Освен това, разбира се, могат да се намерят много други аргументи. Когато ти облагаш доходите от лихви, но не облагаш доходите от търговия с ценни книжа и т.н., можеш да накараш хората освен да бъдат пасивни спестители, да играят и малко по-активно и да инвестират в други инструменти, да създават други пазари, да имат други очаквания. Никъде по света не се насърчава рентиерството, а се насърчава предприемачеството. Инвестирането в ценни книжа е един вид предприемачество, докато депозитът е чисто рентиерство.

Както в някои държави, например, което е и много лесно технически реализируемо, депозитите на пенсионерите да не бъдат облагани или да бъдат облагани с по-нисък данък. На тази база можеше да се прецени за детските влогове и за влоговете на пенсионери, можеше да има друг режим, защото не можеш да разчиташ, че те ще си управляват парите по друг начин.

Дълго време казвахме, че не е удачно да облагаме доходите от лихви, защото имаме отрицателен реален лихвен процент, тъй като инфлацията е била по-висока от лихвените нива. В последните години не е така. Имаме абсолютно нереално високи лихви по депозитите. Ето защо една част от прираста на спестяванията идва от закриването на частния и семейния бизнес, закриването на фирмите и прехвърлянето на парите като лични депозити от една страна с гаранция, а от друга – с висока доходност. Вместо да насърчаваме предприемчивостта, правим точно обратното.

Друг е въпросът, че предишното правителство направи неработещ закон. На всеки беше ясно, че, ако не облагаш доходите по откритите, текущи депозитни сметки, то 90 на сто от банките направиха точно това. Има банки, които водят, че притежаваш разплащателна сметка с минимална сума, под която не можеш да падаш, с олихвяван ежедневен остатък, и лихвите са на ниво от 5-6% и тези лихви не се облагат, а един обикновен депозит, който си направил дори и на 5% лихва, подлежи на облагане. Защо трябва да правим разлика между лихвата по разплащателната сметка? Това е доход. Защо да не се облага? При положение, че имаме 35 млрд. спестявания, ако ги сложим на 4% средна лихва, и след това сложим 10% данък, ще видим, че в бюджета трябваше да постъпят двойно повече от това в момента.

Що се касае до възстановяването на данъка до определено ниво – не е много стандартно, но не е чак толкова неприемливо. Това е по-добрият вариант, отколкото да сложиш необлагаем минимум. Всяко едно възстановяване по този начин е за предпочитане, отколкото една бланкова преференция, от която може да се възползват много други.

Въпросът за подоходното облагане не е от вчера. Още през 1992 г. беше предвидено, но се оказа, че реализирането на тази идея изисква изключително много работа. Това засяга корекции в десетки други закони. Вземете един факт. Голяма част от семействата в България нямат официални бракове. Имат деца, но нямат брак. Това семейство ли е или не? Ако е, то тогава колко фиктивни могат да се декларират, че живеят заедно, а всъщност не е така. Няма отговор дали под условието на семейното облагане трябва да е семейството или домакинството. Има разлика между семейство и домакинство. Трябва да се създаде работещ закон, който след това да не създава работа на съдебната система, и да не направи администрацията безпомощна. Трябва да се видят всички закони, които имат отношение към такъв тип облагане, да бъдат подготвени проектите и тогава да се пристъпи смело. В момента говорят хора, които нямат понятие за какво става дума. Можеш ли да въведеш данък за нещо, което е неидентифициран обект? Затова тук не е въпрос на желание.

Освен това има една друга истина. Когато в бюджета трябва да влезе определена сума, дали ще го наречеш подоходен данък или по друг начин, няма как всички да са доволни. Тук идва и темата за пропорционално или прогресивно облагане. Някои казват – в повечето страни има прогресивно облагане. Да, ама в повечето държави има друга система за признаване на разходите. В Германия законът за данъка върху доходите на физически лица е два тома. Там е разписано по професии кои разходи се признават за такива. Дори и 30% да е данъкът, когато аз имам приходи за 100 хил. и имам признати разходи за 70 хил., нека обложат 30-те хиляди с 30%, а друго е да обложат 90 хил. с 10%.

Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Александров е отишъл в макроикономиката, която не му е силната страна, за да твърди лековерно, че " Да се разчита на увеличено вътрешно потребление и това да е фактор за растежа е малко наивно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
На колегата С. Александров е дадена възможност да покаже логореята си. Казал е разбира се верни неща, или полуверни, заобикаляйки други неудобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Абе,"доцентче"?За какъв такъв ти е растеж,без потребление?Или ти "потреблението" на богатата престъпна ***,което явно ще дойде от растежа,а не от междугалактическия вакуум,не го считаш за "потребление".Ето такива малоумия(представителна извадка от "народа"),"управляват" държавните финанси.Резултатът го знаем всички,ЗАЩОТО ПРИЧИНАТА ЗА ТОЗИ РЕЗУЛТАТ СМЕ ВСИЧКИ НИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Всички "икономисти" , "финансисти", "банкери" са за разстрел! Науката им е една измислена "магия" , смесица, от гледане на боб ,гадателство и откровенна измама! ТЕ СА ХОРА КОИТО САМО ИЗТОЧВАТ СИСТЕМАТА БЕЗ ДА ДОПРИНЕСАТ И ЕДНА СТОТИНКА ЗА НЕЯ! ПЪЛНА ЗАБРАНА НА САТАНИНСКАТА ИМ "НАУКА" И ПРОФЕСИИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Просто казано, банката не е данъчна полиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е, ако ще намесваме етика, морал, закон... ще стане друга тема. Аз гледам на сивата икономика като на нерегламентиран начин за намаляване на данъчното облагане. Просто, това е икономика, която плаща по-малко данъци. Толкоз! Не е незаконна в по-широк смисъл (не продава наркотици, оръжие и пр.). Което може да се разглежда като несправедливо от една страна, но ако погледнем от друга, може да се окаже пък компенсация за други, не толкова видими несправедливости. Например това, че някой има възможност да направи "данъчна оптимизация" защото си е излобирал някоя вратичка в закона какво е? Ами такъв е живота - всеки се бори както може и с каквото може. Затова аз не хвърлям камък по сивата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Изместваш въпроса. Излиза така, че банките въпреки, че разпознават престъплението, те отиват още по надълбоко ами кредитират човека точно срещу тези бъдещи сиви (незаконни) пари. При това на солидна лихва. Е те тва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
И какво като друсне икономиката? Всичко зависи от фирмата! Погледнато микроикономически, колкото по-малки разходи има тя (независимо как постигнати), толкова е по-сигурна защото е по-конкурентна (при равни други условия). Ако фирмата бъде друсната от криза, тя пак трябва или да свали заплатите или да уволнява даже всичко да й е бяло. Ха-ха, да не би белите фирми да нямат проблеми с пазара, работниците и т.н.?! Да го кажа по друг начин - представи си, че вместо парите на ръка, фирмата е намерила законен начин за "данъчна оптимизация". Как това променя стабилността й?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Малко не съм съгласен с теб - това, че получава доходи на сиво не значи, че доходите му не са сигурни. Доходите му са толкова сигурни колкото е сигурна фирмата, която му ги дава, а дали на бяло или сиво няма значение. ---това печели приза за най-тъпо изказване на деня. Нали утре като друсне малко икономиката шефа ти казва "какви пари? нали сам ти превел всичко по договора." Как сивата икономика да не е рискова?! Щото ако се преместиш в друга фирма надали от първия месец ще ти дават същата сума под масата. Как може да излизаш с аргумент, че сивата фирма МОЖЕ да бъде сигурна?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е, тогава, с риск отново да прозвуча свръх самоуверено, ще кажа, че това е глупава политика. Поне от българска гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още