IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Косов: България има ключова роля за дейността на МИБ

Отпуснали сме кредити за 43,5 млн. евро на български компании, а потенциалните са за 97 млн. евро, разкрива директорът на Международната инвестиционна банка

08:13 | 19.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Николай Косов,&nbsp;директор на Международната инвестиционна банка. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Николай Косов, директор на Международната инвестиционна банка. Снимка: личен архив

- А по какъв начин МИБ си сътрудничи с българските компании?

В процес на подготовка са няколко кредита към български компании. Заем сме отпускали на Българската телекомуникационна компания (БТК), която работи под наименованието Vivacom. Заемът е синдикиран, с участието на VTB Capital, и е в размер на 150 млн. евро, като участието на МИБ е 10 млн. евро. Кредитирали сме и „Old Tower 7”, която построи курортният комплекс „Марина Бей“ в Кранево. Стойността е 6,15 млн. евро.

- Бихте ли разказали повече за вашите потенциални бъдещи проекти в България?

Текат разговори за кредитиране на производителя на електроинструменти Спарки Елтос АД, като заемът най-вероятно ще е синдикиран, с участието на УниКредит Булбанк. Заемът е за 10 млн. евро, като делът на МИБ е 9,5 млн. евро, с цел производство на литиево-йонни акумулаторни батерии, които да бъдат използвани в електронни устройства.

Обсъждаме потенциален нов мостови кредит с Vivacom на стойност 171 млн. евро, като участието на МИБ е с 25 млн. евро.

Ще разширим сътрудничеството си с Еврохолд България АД. МИБ получи искане за отпускане на кредит в размер на 15 млн. евро с цел финансиране на развитието на застрахователните компании на холдинга в Румъния и България.

Съвместно с УниКредит Булбанк ще финансираме проект на Порт България Уест АД с цел развитие на търговските връзки между Бургас, Поти в Грузия и Новоросийск в Русия. МИБ би могла да участва със 7,45 млн. евро.

Водим разговори с Българо-Американска кредитна банка АД (БАКБ) и Инвестбанк АД за кредитни линии на стойност 20 млн. евро и 10 млн. евро, съответно, за финансиране на МСП.

С Технокороза АД обсъждаме експортно финансиране за 10 млн. евро, гарантирано от Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

- Възнамерявате ли да приемете нови членове до края на годината или в краткосрочен план?

Да. Дори имаме големи очаквания към предстоящата годишната среща на Управителния съвет на МИБ, което е нашето най-високо управленско тяло. Срещата ще бъде в София на 20 и 21 ноември. Една от най-важните точки в програмата на срещата е представянето на Унгария като член на МИБ. Унгария всъщност възобновява членството си. Моментът, считам за подходящ, що се отнася до подкрепата и припознаването ни.

МИБ ще увеличи броя на акционерите от страни членки на ЕС – момент, който също считам за подходящ, защото ЕС има тесни връзки с други държави членки на МИБ, които от своя страна се нуждаят и от допълнително сътрудничеството от страна на ЕС.

- На какъв етап е идеята на МИБ за създаване на Клуб на експортните агенции на страните членки на банката – още една от темите, която ще бъде дискутирана по време на форума в София?

По-рано тази година МИБ инициира идеята за създаване на т.нар. от нас клуб на експортните, импорт-експортните агенции и агенциите за експортно застраховане на страните членки. Такива агенции има в страните членки на МИБ от ЕС - България, Румъния, Чехия и Словакия, както и в Русия. Този клуб бе основан през април тази година с цел обмяна на информация относно дейностите по внос и износ и е под шапката на МИБ, която координира кредитите и кредитните линии за тези цели.

Унгарската Ексимбанк (Hungarian Export-Import Bank) се съгласи да се присъедини към клуба. Финалното споразумение ще бъде подписано в София. Освен това по време на форума планираме кръгла маса относно импорт-експортните операции.

- Как оценявате санкциите между Запада и Русия? Как те се отразяват на дейността на МИБ?

Банката не е политически обвързана. Както вече казах, тя представлява Русия, бивши социалистически републики, държави от ЕС. Ето защо очевидно във финансовата индустрия в световен мащаб усещаме негативния ефект от санкциите. Като международна финансова организация имаме предвид санкциите що се касае до операциите ни, но не ги тълкуваме разширено, както за съжаление правят други банки.

А това, което касае МИБ конкретно – с решението си от 21 юли да наложи санкции срещу Русия ЕС не включва МИБ като международна банка за развитие в списъка, имайки предвид споразуменията за международно сътрудничество, касаещо банките за развитие, между страните членки на ЕС и държавите членки на МИБ. Централата на МИБ е в Москва, но ЕС изключва банката.

Надявам се този период да приключи в даден момент. Не бих казал, че усещаме силно негативните ефекти върху операциите си като член на международната финансова общност, но акцентираме върху операциите си в нашите страни членки.

Единственият негативен ефект за нас е, че някои банки в Европа тълкуват санкциите доста широко, а не по начина, по който са формулирани. Единственото препятствие, което срещаме до момента е, да обясним на партньорите си, че не сме руска банка. Това, че централата ни се намира в Русия, не ни прави руска банка. Както казах, ние сме изцяло международна финансова институция, която е наднационална.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ТБ БАКБ АД(BACB)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ivasilev1
преди 9 години
Това не е обикновена руска банка. това е банка - динозавърче от разпадналия се СИВ. В нея има представители на министерството ни на финансите, тъй като БГ е член и акционер в банката. Иначе банката е джудже с активи от около 400 млн.евро и без кой знае какъв финансов смисъл. Там целта е друга, но тук няма да я напиша. Който се сети, сети...Иначе мостовият кредит за Виваком като цифра да ви прилича на една друга цифра от баланса на Виваком :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Обсъждаме потенциален нов мостови кредит с Vivacom на стойност 171 млн. евро, като участието на МИБ е с 25 млн. евро. Това си е важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
meto76
преди 9 години
Защо ни занимавате с фалиращите руски банки, който нямат място в нашата банкова система, а активите им са просто смешни на фона на чуждите банки инвестирали в България.Цитат от интервюто:"В момента България е една от ключовите страни, в които МИБ оперира. Например, имаме заеми към български компании за повече от 43,5 млн. евро." Ама това е смешна сума на фона на кредитите отпуснати в България 0,0000000001% Недейте да бъдете руски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още