IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гинка Христова: Нито БНР, нито Музикаутор печелят от спора си

Конфликтът между двете организации може да продължи вечно, ако не се стигне до разбирателство

08:16 | 20.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Трябва ли тарифите за обществените и частните медии да бъдат изравнени?

- По мое мнение статутът на БНР е различен, както статутът на Музикаутор е различен от този на всяко едно друго НПО. Не може да се каже, че статутът на БНР е същият като този на всяко частно радио. Най-малкото БНР получава парите си от данъкоплатците. Ето защо не мисля, че всичко може да се постави под един знаменател. Дали сумите са адекватни или не, това е въпрос на големи изчисления и документация. Да кажем, че нещо се прави така в чужбина и затова е по-добро и за нас, според мен не е правилно

Същевременно в повечето европейски страни обществените медии често са също толкова развити, колкото и търговските и то благодарение на бюджетите, които получават...

- Това е факт. От тази гледна точка условията трябва да са различни - дали по-преференциални или не, вече е друг въпрос. Но не са еднакви едно към едно. Не може това да е единствен аргумент.

Към БНР имаше обвинение, че не са изискали по-голям бюджет, макар че от Музикаутор отдавна настояват за тези суми. Реално радиото има ли лостове за натиск, така че да си изиска повече средства?

- На този въпрос трябва да отговори БНР. Не знам дали е състоятелно да се коментира дали са изисквали по-голям бюджет. Всички знаем каква е ситуацията с бюджетните институции у нас. Не знам дали са искали или не, но и да са, не съм сигурна, че са щели да им дадат.

От Музикаутор твърдят, че БНР излъчва музика, за която няма права в момента. Кой друг може да докаже това? Съветът за електронни медии (СЕМ) ли трябва да се произнесе по въпроса?

- СЕМ е регулатор и може да се произнесе. Могат да се заведат и съдебни дела, като неизменно ще се стигне до момента с експертизата, така че съдът ще трябва да се позове на нея и да отсъди. Тази експертиза се прави пак от експерти, които от своя страна ще се позоват на информация от регулатора. Във всеки случай нещата наистина минават оттам. Дали от СЕМ имат достатъчно възможности да удостоверят това по някакъв начин, ще видим.

Досега имало ли е подобни случаи в България? И знаете ли за подобни случаи в Европа?

- Не мога да кажа конкретен казус, който да е станал медийно известен, но при въпросните права има много боеве между различните лагери, които са популярни. Факт е, че към настоящия момент трябва да се работи повече за изчистване на имиджа, но навсякъде в Европа тези дружества имат много защитници и много противници. В Брюксел например има напълно различни лобита.

А какво предстои по казуса “БНР - Музикаутор”?

- Това, което предстои според мен, е двете страни да се разберат извънсъдебно. Защото ако се стигне до съд, нещата ще ескалират и ще доведат до негативи и за двете страни. В никакъв случай от Музикаутор няма да получат повече средства, а по БНР няма да звучи повече музика. Чисто имиджово страдат и двете институции.

Колко време може да се проточи този казус?

- Вечно.

Т.е. БНР може да е в позиция доста дълго време да остане без права за музика?

- Абсолютно. Според мен трябва да се направят компромиси и от двете страни, така че да стигнат до някакъв креативен и позитивен момент. Сега нещата не отиват към разбиране и може да е нужно още време за изясняване на ситуацията. И двете страни имат аргументи, на които държат. Ще видим какво ще направи СЕМ по въпроса, но мисля, че абсолютно няма как има позитиви от целия този конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Аз съм редовен слушател на БНР и на програма Хоризонт от създаването й. Даже си бях кръстила своя портативен радиоприемник (транзистор) хоризонта.Така че следя конфликта между БНР и онази фирма (музикауотър - китна българска дума). С близки и познати споделяме, че всяко зло за добро. Вместо очи да извадят на БНР, изписаха вежди. Музиката сега е по-стойностна като цяло, често ретро - да, много по-спокойна и допринасяща за добро настроение. А какво ще кажат адвокати, да си призная не толкова ме интересува. Те си говорят от своя гледна точка - виевато, неопределено, което като се замисля, говори в общия случай за некомпетентност и пристрасност. Нека пък си останат нещата така. Хем няма да отиват повече пари от бюджета в тази фирма, за да ни "подгрява" с невротизираща музика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още