IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MEI: При САФ има толкова ниско P/E и такъв висок темп на растеж

MEI преструктурира портфейла на фонда за Румъния и България предивид сегашната атрактивна цена на дружества и високи темпове на растеж

09:11 | 02.06.08 г.
Нора Димитрова и Флориан Схеерен. Снимки: Личен архив
Нора Димитрова и Флориан Схеерен. Снимки: Личен архив

Мидъл Юръп Инвестмънтс (Middle Europe Investments (MEI)) е холандско управляващо дружество, основано през 1992 г. То управлява инвестиционни фондове с акцент в Централна Европа. MEI съсредоточава усилията си върху страни, в които има собствени клонове. Към този момент това са България, Чехия, Румъния, Русия и Словакия. 

MEI инвестира в публични компании, частни дружества (дялово инвестиране/ реструктуриране), недвижими имоти и развитие на проекти. В България MEI действа чрез фондa MEI-Roemenië en Bulgarije Fonds N.V. (RBF), който е листван на NYSE Euronext в Амстердам и чрез фондовете за дялово инвестиране и развитие на проекти „Мидъл Юръп Опортюнити Фонд” (Middle Europe Opportunity Fund (MEOF)). През последните две години MEI стартира няколко фонда за дялово инвестиране MEOF.

Наскоро Мидъл Юръп Опортюнити Фонд придоби 6% от капитала на САФ Магелан АД.

Investor.bg разговаря с Нора Димитрова, финансов анализатор в MEI България, и Флориан Херал Схеерен, фонд мениджър на листнатите в Амстердам MEI-Romenie and Bulgarije Fonds N.V. и MEI-Rusland Midcap Fund N.V.

- Може ли да ни кажете вашето мнение за бизнеса на САФ Магелан?

Считаме САФ Магелан (САФ) за лидер на пазара в областта на складиране, логистика и търговия със замразени храни (меса/риба/млечни продукти) в България. Дружеството разполага с модерен складов център, който отговаря на всички европейски стандарти за качество и контрол, солидни бизнес контакти, установено ноу-хау, което осигурява висока оперативна ефективност и генериране на високи приходи. Почти всички продукти се внасят и продават в България и съседните й страни. С изключение на рибните продукти, които са сезонни, всички останали са със стабилно предлагане през годината. Тяхното търсене естествено варира, в зависимост от сезона. Слаби месеци са януари и февруари, летните месеци са най-силни. Най-големите клиенти са Билла, Метро и Кауфланд. Наскоро САФ отвори и интернет магазин за директни доставки на продукти до крайния потребител.

- Защо придобихте това участие?

MEI винаги е отворен за нови възможности в Централна Европа. Към момента в България имаме няколко проекта. Преди три седмици MEOF закупи от мажоритарния собственик дял от 6% в САФ. Когато придобиваме такъв голям дял в дружество, винаги се срещаме с ръководството. След проведените преговори сме убедени в доброто корпоративни управление на САФ. Дружеството започва като Грийнфилд преди няколко години и вече се е установило като лидер на пазара. Секторът, в които оперира е изключително атрактивен поради влизането на България в ЕС. С него ще се ускори икономическия растеж в страната и ще нарасне потреблението. През следващите две години очакваме значителен растеж в областта на логистиката и търговията с хранителни продукти. И не на последно място, в момента според нас дружеството е силно интересно. Вече от няколко месеца следим САФ и движенията в цените на акциите му. Приходите и печалбата за 2007 г. , съответно 32,7 млн. лв. и 5,2 млн. лв., бележат значителен ръст в сравнение с 2,3 млн. лв. и 140 хил. лв. през предходната година. През първото тримесечие на 2008 г. дружеството доказа, че може да поддържа тези темпове на растеж.

През миналия месец цената на акциите не достигна нивата, които очаквахме, в резултат на тези забележителни резултати, което предизвика и интереса ни. Не всеки ден намираме дружества с толкова ниско P/E и такъв висок темп на растеж (на база цените от петък консолидираното P/E на САФ Магелан е 7,06, бел. ред.).

- Колко време продължиха преговорите?

Решението да инвестираме в САФ беше взето след няколкомесечно наблюдение на резултатите на дружеството и задълбочено проучване на дейността и финансите му. Освен това проведохме и разговори с ръководството. Самите преговори продължиха сравнително кратко. Бързо договорихме цена, тъй като имаме еднакви идеи за бъдещо развитие, а именно поддържане на сегашния растеж и установяване на повече прозрачност в дружеството.

- Какви са прогнозите ви за цената на акциите?

Разбирате, че не можем да предскажем бъдещи цени, особено при сегашните пазарни условия. Тъй като според нас дружеството сега е на по-ниска от реалната му цена и има много възможности за развитие и растеж, можем само да кажем, че в това дружество има голям потенциал. Според нас основните причини за това САФ да е интересно са размерът на дружеството, ниският обем свободно търгуеми акции и слабата ликвидност. По тази причина дружеството не е с централно място на фондовата борса и следователно е в страни от фокуса на инвеститорите. Със сегашния темп на растеж обаче то скоро ще бъде дружество със среден размер на фондовата борса. След като MEOF закупи дела вече виждаме увеличение в търговията на САФ. Това е добър знак и считаме, че дружеството може да даде добра добавена стойност на BG40 в средносрочен план.

- Ниската ликвидност на САФ проблем ли е?

Всъщност, не. Когато решим да инвестираме в дружество, ние го правим в дългосрочен план. Не търсим бързи печалби. Заедно с ръководството искаме да утвърдим дружеството на по-високо ниво и вярваме, че САФ е готово да предприеме следващата стъпка към това. САФ работи върху няколко етапа в тази насока, част от които ще бъдат обсъдени на следващото общо събрание.

- Какви са конкурентните преимущества на САФ?

Внася продукти директно от производители в чужбина, без да използва скъпи посредници. Месото и рибата идват от цял свят, като така се постига оптимално съотношение цена-качество. По тази причина САФ може да доставя продукти с например приблизително 20% по-ниска цена от румънските си конкуренти. В резултат от това ценово преимущество, за САФ е отворен голям пазар и следователно достатъчно възможности за растеж. Освен това САФ има на свое разположение новопостроен складов център, който отговаря на всички най-нови стандарти на ЕС, както и на различните изисквания за съхранение на стоки. Вярваме, че това ще бъде голямо преимущество сега, когато ЕС въвежда високи стандарти за съхранение на храни.

- Можете ли да ни кажете нещо повече за MEOF и защо САФ беше придобито от MEOF, а не от RBF?

MEOF е група от инвестиционни фондове, които концентрират вниманието си върху инвестиционните възможности в страните в Централна Европа, в които MEI има клонове. Всяка година MEI открива нов MEOF, който съществува около 6 години. Проектите се ръководят от местните проджект мениджъри. Проектите варират от 750 хиляди евро до 2,5 милиона евро (инвестиции на самия MEOF). Фондът не е ориентиран по браншове, въпреки че проектите фокусират върху сектори с бързо развитие и в такива, при които се очаква бърз растеж в (близко) бъдеще.

MEOF има възможност да инвестира в следните четири дейности: развитие на проекти, рисков капитал, реструктуриране и дялово инвестиране. В момента инвестициите са доста разнообразни. Ето някои примери: дялово инвестиране в автомобилната индустрия в Румъния, производство на сглобяеми жилища в Чехия, развитие на проекти в близост до Братислава в Словакия и проект за pre-IPO в България.

Тъй като имахме възможност да закупим голям дял в силно интересно дружество, решихме да направим това самостоятелен проект в MEOF. RBF от друга страна, също закупи акции на САФ. Така и двата фонда могат да се възползват от потенциала на дружеството.

- Какви други инвестиции/продажби сте осъществили през последните месеци?

Понастоящем преструктурираме портфолиото на RBF, тъй като считаме, че сега е моментът за това, предвид сегашното състояние на фондовия пазар. Добавяме дружества, които преди бяха загуби атрактивността си, но в момента са доста интересни поради сегашната им цена, комбинирана с високи темповете на растеж и възможности за бъдещо развитие. За MEOF започнахме два нови жилищни проекта за развитие в София и околностите. В момента преговаряме за още няколко нови проекта в производствената промишленост.
В края на годината планираме стартиране на петия ни взаимен фонд на фондовата борса в Амстердам: MEI-Infrastructuur Fonds N.V., който ще инвестира в публични дружества, свързани с инфраструктурния бранш в цяла Централна Европа.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. MEI управлява активи в акции на САФ Магелан АД. 

Свързани компании:

САФ Магелан АД(6S2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още