IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на Хърватия в ЕС - какво следва за пазара на имоти в страната

Тежките икономически условия до известна степен ще ограничат ефекта, наблюдаван при предишни разширявания на съюза

09:10 | 26.06.13 г. 1
Членството на Хърватия в ЕС - какво следва за пазара на имоти в страната

По отношение на Хърватия обаче трябва да се има предвид, че гореспоменатите държави са се присъединили към ЕС в различни времена, когато имаше доста по-голям приток на капитали, а фирмите се разрастваха. Едва ли ще има и сериозно строителство на нови офиси в Загреб, където вече има свръхпредлагане.

Пазар на търговски площи

При присъединяването към ЕС във всички държави от Централна и Източна Европа е отчетено засилване на активността на пазара на търговски имоти и навлизане на нови марки. Няколко вериги, които в момента не присъстват в Хърватия, планират да навлязат на този пазар след 1 юли. Сред тях са веригата за спортни стоки Decathlon, както и турската верига Koton.

Въпреки че без съмнение приемането в ЕС ще бъде от полза, едва ли на местния пазар на търговски имоти ще настъпят сериозни промени. Сегашните икономически условия не окуражават веригите да навлизат на нови пазари, а онези, които го правят, като цяло предпочитат по-големи пазари, където възвръщаемостта на инвестициите ще е по-голяма. Един от основните недостатъци на Хърватия е размерът на пазара, доминиран от столицата Загреб.

Що се отнася до нови проекти, Загреб е наситен с търговски центрове и едва ли ще бъдат започнати нови строежи. В същото време може да се очаква създаване на регионални търговски центрове.

Пазар на промишлени и логистични имоти

Уникалното местоположение на Хърватия предоставя на строителите и наемателите ключов център, от който да работят. Като столица и икономически център Загреб съсредоточава по-голямата част от активността на пазара. При присъединяването към ЕС Хърватия ще стане част от общия пазар, което ще доведе до по-голямо движение на стоки.  Така хърватските продукти ще навлязат на повече пазари. В тази ситуация в Хърватия ще има по-голяма нужда от качествени логистични помещения за целите на вноса и износа.

Жилищен пазар

Едва ли присъединяването към ЕС ще предизвика значителна промяна на хърватския жилищен пазар, особено в Загреб, където жилищните цени ще останат под натиск поради трудната икономическа обстановка и свръхпредлагането. Известно засилване е възможно на пазара на жилища в крайбрежните райони. На фона на продължаващия ръст на туризма в Хърватия все повече граждани на ЕС ще възприемат страната като идеална дестинация за инвестиции във втори жилища. Едва ли обаче ще настъпи сериозно увеличение в стойностно и количествено изражение в краткосрочен план на фона на кризата в еврозоната.

Въпреки че приемането в ЕС ще окаже положително въздействие върху пазара на имоти в Хърватия, тежките икономически условия до известна степен ще ограничат ефекта, наблюдаван при предишни разширявания на съюза. В краткосрочен и дългосрочен план обаче има възможности на недоразвития пазар на промишлени и логистични имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Влизането на Хърватия в ЕС за нас има повече "-" отколкото "+". Макар и близко до нас, все пак те не са ни съседи и нямаме даже полза за логистиката. Останалото е повече конкуренция и по-малко инвестиции за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още