IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на Хърватия в ЕС - какво следва за пазара на имоти в страната

Тежките икономически условия до известна степен ще ограничат ефекта, наблюдаван при предишни разширявания на съюза

09:10 | 26.06.13 г. 1
Членството на Хърватия в ЕС - какво следва за пазара на имоти в страната

На 1 юли тази година Хърватия официално ще стане 28-та членка на Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Property Magazine.

Много от играчите на пазара на имоти се надяват, че това може да осигури така нужния тласък, а други са скептици дали от членството ще има сериозна полза за сектора.

Според повечето експерти присъединяването към блока е активирало пазара на наеми при предишни разширявания на общността, но е трудно да се прецени дали това е пряко следствие от присъединяването на държавите към ЕС, или се дължи на благоприятните макроикономически условия в момента на приемането им.

На фона на сегашната рецесия в еврозоната инвеститорите в имоти продължават да са сравнително предпазливи, а в комбинация с липсата на финансиране е трудно да се прецени какъв би бил ефектът върху пазара на имоти от присъединяването на Хърватия към ЕС. Все пак местният сектор на имотите има известни поводи за надежда.

 Вероятно някои инвестиционни фондове, които по-рано се въздържаха, сега ще погледнат към хърватския пазар. Например в България, която официално се присъедини към ЕС през 2007 г., обемът на сделките нарасна почти двойно през 2008 г. спрямо 2006 г., докато в Румъния за същия период е отчетен ръст с близо 10%. В Словения, Унгария и Чехия, които станаха членки на блока през 2004 г., между 2003 и 2005 г. тези инвестиции се се повишили съответно с 57%, 236% и 84%.

Въпреки че икономическите условия в ЕС са се влошили значително от периода преди кризата, тези данни със сигурност дават надежда на собствениците на имоти в Хърватия. Едва ли инвеститорите, които не обичат риска, ще се втурнат към пазара, но със сигурност опортюнистично настроените, готови да работят при по-висок риск, ще отчетат благоприятните маржове. Освен това цените на имтотите едва ли ще се повишат - напротив, местните собственици трябва да са по-реалистични в очакванията си.

Офис пазар

След приемането им в ЕС в Полша, Ръмния, Словакия и Чехия беше отчетен ръст на търсенето на офис площи. Според изследване на Property Magazine това се дължи основно на разширяването на присъствието на чуждестранни компании в съответните държави чрез откриването на регионални офиси и аутсорсинг центрове. Основната причина, е че компаниите гледат на присъединяването към ЕС като на гарант за по-високо ниво на законова и финансова сигурност, както и за по-голяма прозрачност на пазара.

Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
Влизането на Хърватия в ЕС за нас има повече "-" отколкото "+". Макар и близко до нас, все пак те не са ни съседи и нямаме даже полза за логистиката. Останалото е повече конкуренция и по-малко инвестиции за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още