IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в големите градове се съживява

Експерт очаква до 5% ръст на цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове

13:07 | 11.02.14 г. 44
<p>
	Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. Снимка: Investor.bg

Освен търсенето обаче расте и предлагането на жилища на пазара, което запазва цените като цяло стабилни, подчерта Теодора Димитрова. Опит за ръст на цените има при новото строителство и на жилищата в централните райони на големите градове заради по-ограниченото предлагане и липсата на нови проекти. Според Антон Андонов цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове ще се повишат с до 5 на сто през тази година.

Средният срок за реализирането на едно жилище на пазара е около 120 дни, отчитат още от компанията. Очакванията на експертите обаче са тази година срокът за продажба на едно жилище да падне под 100 дни заради засиленото търсене.

Най-търсени през миналата година са били двустайните апартаменти, сочат още данните на компанията. В София например сделките с двустайни жилища са съставлявали 37% от общия обем сделки, а средната цена достига 45 860 евро.

Тенденции на пазарите на жилища в Европа

Продължава спадът на лихвите по ипотеките и в Европа, но при силно затегнато кредитиране. Дори в страни, в които е било практика да се финансира включително и 100% от цената на сделката с кредит (например в Холандия) банките вече въвеждат изисквания за поне около 20% самоучастие, коментира Антон Андонов.

На пазарите, на които оперира компанията, се отчита ръст на цените на жилищата в централните райони. В по-тежко засегнатите от кризата държави обаче цените като цяло продължават да падат – тенденцията е видна най-вече в Португалия и Холандия.

В Австрия, Германия и Швейцария цените на жилищата са на устойчиви равнища, а пазарът в Чехия вече се стабилизира. Като цяло в Европа цените постепенно се стабилизират, което ще доведе и до ръст на сделките.

На някои от пазарите правителствата стартираха изпълнението на програми за стимулиране на купувачите на имоти – на първи дом или с инвестиционна цел (например Кипър и Португалия).

От компанията отчитат, че интересът към пазара на имоти в Европа започва бавно да се възстановява на фона на по-ниските цени и лихви. Факторите, които най-силно влияят на купувачите, са макроикономическите фундаменти (безработица, икономически растеж и други), кредитните практики, строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

23
rate up comment 19 rate down comment 0
rebel8
преди 10 години
Цените на жилищата в България били най-ниски в Европа - а доходите в България как са спрямо Европа?? Колко % печалба има в цените при нас и колко в Европа??? (да, факт е и че при нас бабите реститутки с рушащи се колиби в центъра на София искаха големи компенсации)Имало покупки с цел инвестиция от наем - абе наема като процент от цената на жилищата в България е смешен процент!! Дори и при понижението на лихвите по депозитите, а при апартамента имаш разходи по подръжка, по-ниска ликвидност, по-големи рискове...Според мен са високи цените на жилищата в София и най-големите градове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
Някой хора виждат ръст и то от време на време и за кратко само между краката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 0
baykata
преди 10 години
Кризата във всички аспекти на живота ни е толкова тежка , че подобни повърхностни статистики на пазари , които въобще не вълнуват 90% от населението са просто смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 21 rate down comment 1
nikkin
преди 10 години
Хехе :) Като чета коментарите - хората много добре виждат релността, от такива статийки полза няма, ефектът за пазара даже е обратен... повишение щяло да има, нали гледам от 3 години да се продават едни и същи имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 0
vedi
преди 10 години
голям майтап 13 статия за повишение ее малко се спрете с това спорно качество на строителството с липсата на регистри на сделките има много да се желае повишение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 49 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
поредните абсурди 4ета 20 000 идвали годишно в сф..от къде идват да питам?4е в провинцията хора няма ве4е има старци на доизживяване , местните гъзари местните примадони дето си живеят по тяхно му..там населениетто е бедно а тези с парите си живеят като фараони и не им минава през акъла да доидат тука на 60 кв с винкел на балкона и промо лихва от 200% ....за бг цените на кокошарниците са абсурдни не си заслужава да си пропилееш живота за да се блъскаш с у4ене после да си роб на някои в сф и 30 годин да плащаш ипотека и за 60 си годишнина ако доживееш да имаш 60 кв и да мразиш живота..по добре си стои на село в плевнята ще си по щаслив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 28
MZ/X
преди 10 години
Пазарът на имотите си е пазар като всички останали, където търсенето и предлагането определят цените. Преди кризата се построиха много имоти, които в един момент предизвикаха свръхпредлагане на пазара. В същото време всяка година населението на София продължава да расте с 20 000 души и при моментното замръзване на строителния сектор е нормално цените да тръгнат отново нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 2
tonitov
преди 10 години
Кой го задвижи? Сигурно сирийците, да не вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Тцъ, скоро ще има! И тогава ще падне едно скърцане със зъби - "Ама аз защо не продадох до сега, да се *** у левака?!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 16
avramcho
преди 10 години
Бате Петърчо , това му е лошо на недвижимия имот - Че не се Движи..не можеш да го Внесеш От там където ти харесва - Там , където ти е нужен !или Дойчланд за имот който те кефи , или в Булгарланд за имот ,който можеш да купиш........нема избор , Брато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още