IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателите на BauMax продават ценна арт колекция, за да спасят веригата

Групата претърпя тежки загуби през 2012 г., като очакванията са, че те са се разширили през 2013 г.

09:53 | 26.03.14 г.
<p>
	Възможно е да се стигне до затваряне на магазини на BauMax в чужбина. <em>Снимка: компанията</em></p>

Възможно е да се стигне до затваряне на магазини на BauMax в чужбина. Снимка: компанията

Австрия може да изкупи колекцията от предмети на изкуството на семейство Есл – основателите на веригата от типа „направи си сам“ BauMax, за да спаси 4 хил. работни места в компанията в страната, съобщава Ройтерс.

Колекцията включва 7 хил. предмета, а пазарната ѝ стойност се оценява на над 250 млн. евро.

Австрийският министър на културата Йозеф Йостермайер съобщи след заседание на кабинета, че през следващата седмица ще има разговори и срещи с експерти, за да се прецени дали е възможно държавата да изкупи колекцията във време на силно свити бюджети.

В дискусиите ще участват и представители на кредиторите на веригата, които също биха могли да се възползват от колекцията, ако групата изпадне в несъстоятелност.

„Мисля, че държавата е готова да изиграе някаква роля в случая“, коментира и министърът на труда на Австрия Рудолф Хундщорфер.

Запазването на работни места е основен политически приоритет в Австрия, която е с най-нисък коефициент на безработица в Европейския съюз, отбелязва информационната агенция. Ръководството на федералната провинция Долна Австрия, където е базирана групата, обаче е против да се използват публични средства за спасяването на компанията, макар че е „отворено за дебати“, както коментираха местният зам.-министър председател Волфганг Соботка и икономически министър Петра Бохуслав пред wirtschaftsblatt.at.

Основателят на BauMax Карлхайнц Есл коментира пред телевизия ORF, че приходите от всяка продажба може да помогнат за спасяването на работни места в Австрия, където са базирани 4 хил. от 9-те хил. служители на компанията. Не е ясно обаче какво ще се случи с операциите ѝ в чужбина.

През последните години веригата се разшири в редица държави от Източна Европа и Турция. По думите на Есл в момента се преразглежда бизнесът на компанията във всяка една от държавите, в която тя присъства. Възможно е и да се стигне до затваряне на магазини, както и до обявяване на чужди операции в несъстоятелност.

Пред Guardian говорител на BauMax отрече, че компанията е пред фалит. Тя обаче потвърди, че в случай на неплатежоспособност банките ще могат да изкупят картините и да разделят колекцията. Ако я купи австрийската държава, колекцията ще остане цяла.

Групата претърпя тежки загуби през 2012 г., като очакванията са, че те са се разширили през 2013 г. Окончателните данни предстои да бъдат публикувани. Само загубата на дъщерното дружество на BauMax в Румъния за 2012 г. надвиши 26 млн. евро, в Турция загубата е 14 млн. евро, в Хърватия – 11 млн. евро, в България – 6,5 млн. евро, в Словения – над 4 млн. евро, пише wirtschaftsblatt.at. Единствено в Словакия веригата отчете печалба от 1,1 млн. евро.

Миналата година одиторите от Ernst & Young предупредиха, че съществуването на дружеството е изложено на риск, ако не бъдат изпълнени планираните мерки за преструктуриране, подготвени още през 2011-2012 г. заради кризата в строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още