IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BauMax напуска Турция

До края на април ръководството на компанията ще реши от кои държави в Югоизточна Европа да се изтегли

18:35 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
BauMax напуска Турция

Австрийската верига от типа „направи си сам“ BauMax обяви, че затваря магазините си в Турция, предаде Ройтерс. В южната ни съседка компанията има шест магазина.

Компанията може да напусне и други пазари от Югоизточна Европа, коментира собственикът ѝ Карлхайнц Есл пред австрийската телевизия ORF, но не уточни кои. Решението от кои държави ще се оттегли компанията ръководството ще вземе до края на април.

BauMax, която оперира в 9 държави и има персонал над 10 хил. души, отчете загуба от 126 млн. евро през 2012 г. Резултатите за 2013 г. все още не са публикувани.

Веригата предложи на австрийската държава да купи ценна колекция от предмети на изкуството на семейство Есл, а приходите да използва, за да спаси работните места в Австрия. Офертата на фамилията обаче беше отхвърлена от правителството на Австрия, припомня агенцията.

Кредиторите на групата, след които са и банките Raiffeisen, Erste Group и Bank Austria, ще се срещнат на 28 април, за да дискутират плана за преструктуриране на веригата.

BauMax притежава 158 магазина, като почти половината от тях (65) са в Австрия, а останалите – в Чехия (24), Словакия (14), Унгария (15), Словения (3), Хърватия (7), Румъния (15) България, както и Турция (6). В страната ни веригата разполага с осем магазина - два в София и по един в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен, Варна и Русе.

Германският конкурент на веригата – Praktiker, също съобщи миналата седмица, че обмисля да затвори обектите си в Турция, след като продажбата им се провали. Германците обявиха фалит, след което магазините им в България бяха купени от собствениците на магазините „Технополис“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още