IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Левиев: Расте броят на запитванията за инвестиции в производство в България

Страната обаче се затруднява да привлича големи инвеститори заради бонусите, които те искат, твърди основателят на консултантската компания Елта Консулт

08:16 | 23.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арх. Валери Левиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Арх. Валери Левиев. Снимка: Личен архив

Кои са основните двигатели на пазара на индустриални и логистични имоти в България?

Обичайно основните двигатели на индустриалните пазари в Централна и Източна европа са фирмите за електронна търговия, производителите на резервни части за автомобилната индустрия, търговските вериги,  компаниите за изследвания и развитие на промишлеността. В последната година традиционните логистични и складови проекти се конкурират по обем с производствените индустриални площи и 3PL фирмите.

Очакваме компаниите за онлайн търговия да навлизат активно на пазара на логистични площи. Най-търсени от тях са площи в непосредствена близост до градовете, за да се оптимизират доставките и  разходите. Потенциалът на страната като Южноевропейски логистичен център е в привличането на вниманието на големите оператори, добър пример за което са DHL и Shenker, които разширяват своите местни операции и инвестират в нови съоръжения. В крак с бързо нарастващия сектор на търговията на дребно и бързооборотни потребителски стоки (FMCG) се развиват централните дистрибутивни бази на търговските вериги, разположени главно в района на Елин Пелин и Пловдив.

Какъв е потенциалът за развитие на икономически или логистични зони?

Той е много съществен за развитието на икономиката на България. Не бива да се забравя, че за да привлече сериозни представители на индустрията, България е в много сериозна конкуренция със съседните държави – главно Румъния и Сърбия. Инвеститорите избират локация и на база облекченията и бонусите, предложени от страната домакин. Във всички случаи се надявам, че през 2014 могат да се реализират успешни инвестиции в това направление.

Как очаквате да се развива пазарът в краткосрочен план, а и в по-дългосрочен период от време?

Дълбоко вярвам, че през 2014 г. ще има няколко успешни чужди инвестиции в индустриалния сегмент от пазара, отново в автомобилния сектор. Трябва да даваме непрекъснато хубавите примери, които са се реализирали в България, трябва да се говори за всички добри примери в производство, свързани с отваряне на нови работни места, а не със спекула, да се популяризират, защото само тогава чуждите инвеститори ще започнат да идват, да следват другите, които са дошли тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bpst
преди 9 години
Архитект, който е станал брокерче!?'баси....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Абе и при нас расте броя на запитванията за оферти, ама от запитвания само не се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още